Много са важните неща в закона, коментира правосъдният министър Екатерина Захариева по повод дебатите в парламента по първото четене на промените в съдебния закон. Парламентът прие законопроекта със 118 гласа „за”, 19 „против”, 1 „въздържал се”.

По думите на Захариева съдебната реформа била реформата, която най-силно се очаквала от обществото. Предложеният законопроект наистина е балансиран, убедена е тя. ЗСВ бил разработен с голямо внимание и щял да има преки последици за независимостта на съдебната власт.

Депутатите захващат промените във ВСС

Депутатите захващат промените във ВСС

Законът на съдебната власт е в пленарна зала за първо четене

Според социалиста Филип Попов обаче ЗСВ не решавал реалните проблеми в съдебната власт и оставал в него привкуса за работа на парче.

Реформаторът Димитър Делчев е убеден, че съдебната реформа нямало как да започне без Закона за съдебната власт. Това е началото на съдебната реформа, смята депутатът. Законът бил широко подкрепен от професионалните съсловия и можел да даде силен тласък на съдебната реформа.

Днес е денят на голямото лицемерие в българското Народно събрание, коментира независимият депутат Велизар Енчев. За пример той посочи парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), която нямало как да гарантира независимост на членовете на ВСС. Парламентарната квота изцяло и незабавно трябва да отпадне, категоричен бе Енчев. По мнението му всички в залата днес искали да управляват ВСС.

Той „скочи” срещу явното гласуване в съвета, като посочи, че през комунизма всички гласувания били явни. Затова той обвини управляващите, че искали да наложат комунистически начини за гласуване във ВСС. Партизирате съдебната система, смята още депутатът, според когото Законът за съдебната власт бил против интересите на народа.

Това е законопроект, който ще узакони „опраскването” на съдебната реформа, смята Атанас Атанасов. С проекта на закон щели да се узаконят порочните текстове в Конституцията.

И лидерът на социалистите Михаил Миков се обяви против закона. Той е закъснял, убеден е червеният депутат. Не знаете накъде тласкате съдебната реформа, обърна се той към мнозинството. С този закон ще ударите поредната греда да реформирате съдебната система, подчерта още Михаил Миков.