Инициативен комитетна ученици, които са против матурите избра Деня на народните будители за протестни митинги в 19 града срещу задължителните зрелостни изпити за завършване на средно образование през 2008 г.

В Добрич на протестен митинг пред паметника на Светите братяКирил и Методийученици инициираха гражданска подписка срещу матурите, която ще бъде изпратена на министъра на образованието и министър-председателя.

Под мотото „Ние не сме експеримент"зрелосници от Перникпроведоха протестно шествие и изгориха чучело на министър Даниел Вълчев.

Над 200 ученици от Варнапротестираха срещу държавните зрелостни изпити. според тях матурите трябва да се въведат едва след като станат вход за висшите учебни заведения.

С плакати „Не на матурите" и  „Не искаме матури, искаме яснота" около 200 дванадесетокласници от Врацаучастваха в протестен митинг срещу зрелостните изпити и за спиране на учителския протест.

Организаторите на митинга във Враца заявиха, че по принцип не са против матурите, а конкретно против провеждането им тази година.

В конспектите има много неяснота, като например този по биология не посочва кой от 4-те коренно различаващи се един от друг учебници да бъде използван.

Ние сме за матури, които заменят кандидатстудентските изпити и са валидни за влизането във ВУЗ, посочиха още врачанските организатори.