По обвинителен акт на Районна прокуратура - Благоевград съдът е признал за виновни Мартин Филипов-Дебелия за трафик на хора с цел сексуална експлоатация и склоняване към проституция, Петър Кънев за осуетяване на наказателно преследване спрямо криминално проявено лице и Стефан Филипов, за лично укривателство и разкриване на служебна тайна. 

Тримата са арестувани на 1 юни 2016 г. по време на специализирана акция за трафик на жени и сводничество в Благоевград, а на 30 януари 2017 г. е внесен обвинителен акт по делото. М.Филипов е осъден на 12 години "лишаване от свобода", Кънев - 1 година "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок и С.Филипов - 2 години "лишаване от свобода" с петгодишен изпитателен срок.

М.Филипов е криминално проявен, осъждан множество пъти за престъпления от общ характер, бил е в затвор както в България, така и във Франция като лидер на организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

Другият подсъдим - Кънев, изпълнявал длъжността разузнавач в сектор "Борба с организирана престъпност" Благоевград ГДБОП София, а подсъдимият С.Филипов, също служител в системата на МВР, бил на длъжност полицейски инспектор в сектор "Охранителна полиция" към РУП Благоевград.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Окръжен съд - Благоевград.

Арестуваха двама антимафиоти в Благоевград
Обновена

Арестуваха двама антимафиоти в Благоевград

Съмнения за покровителство

През септември 2015 г. свидетелката С. Г. се свързала със С.Филипов, в качеството му на полицейски служител, с молба за съдействие за регистриране и разкриване на престъпление, извършено спрямо нея от М.Филипов. По време на срещата жената предоставила написана от нея жалба, медицинско удостоверение за телесни наранявания и снимки. Причина за агресивното отношение, свидетелката обяснила с нейния отказ да осъществи полов акт с М.Филипов.

Вместо да изпълни задълженията си по служба и да предприеме действия по отработване на сигнала, той не само, че не го е регистрирал, а скрил предоставените му от пострадалата жена документи. Не след дълго той отново се срещнал с нея и започнал да я убеждава да оттегли жалбата си (която впрочем не била дори регистрирана), тъй като по негови думи въпросното лице "има много пари, ще си хване адвокат от София, ще си оправи нещата и ще я съсипе". С.Г. осъзнала, че няма да получи дължимото й отношение и защита като пострадало лице и че М.Филипов е покровителстван от полицейския инспектор.

Шефът на антимафиотите в Благоевград сред закопчаните при спецакцията
Обновена

Шефът на антимафиотите в Благоевград сред закопчаните при спецакцията

Ще му повдигнат обвинение за лично укривателство

През следващите месеци М.Филипов набирал и настанявал в квартира и в хотелски комплекс в Благоевград жени, с цел проституция. За целта той прилагал различни похвати - от психическо въздействие до физическо насилие, отправяне на заплахи, закани за саморазправа, мотивиране и обещаване на облаги, демонстрация на близост и закрила от страна на полицейски служители.

Сводникът експлоатирал пострадалите жени, поддържал и плащал обяви за предоставените от тях сексуални услуги, осигурявал им клиенти, изцяло ги контролирал. Той принуждавал жените да работят за него денонощно, като следвало да му дават половината от заработеното. Имало случаи на бягство на няколко момичета, но всеки път те били намирани и насилствено връщани да проституират.

Към април 2016 г. в 01 РУП Благоевград срещу М.Филипов постъпили жалби от жени за склоняване от него да проституират и отправяне на закани и заплахи. Пострадалите поискали намеса и защита от страна на полицията.

Жертва на сводника Мартин Филипов-Дебелия намирала клиенти в нета

Жертва на сводника Мартин Филипов-Дебелия намирала клиенти в нета

Майка плащала на съпругата на сводника си, за да се грижи за детето ѝ, докато тя проституира

С.Филипов разбрал за депозираните жалби и направил ксерокопия на документи, свързани с тях. Той се срещнал с М.Филипов и не само го информирал подробно за подадените срещу него жалби, но и му предоставил копията с уговорка, след като се запознае със съдържанието им да ги изгори. Сводникът поискал от С.Филипов да използва служебното си положение, за да не се образува наказателно производство срещу него, като обещал да го "почерпи". На няколко пъти през периода полицейският инспектор ползвал безплатно сексуални услуги от жена, проституираща за М.Филипов.

През март 2016 г. М.Филипов заплашил със саморазправа друга пострадала от него жена - Т.Т. Той й заявил, че знае за подадената от нея жалба, като й показал копие на документа. Подсъдимият настоял да я оттегли, като убедил пострадалата, че има сериозни и близки контакти в полицията, поради което срещу него няма да се образува наказателно производство.

Лични карти и шофьорски книжки имало в кабинета на арестуван полицай в Благоевград

Лични карти и шофьорски книжки имало в кабинета на арестуван полицай в Благоевград

Полицаите Петър Кънев и Стефан Филипов осигурявали защита на сводника Мартин Филипов

М.Филипов срещнал пострадалата със С.Филипов, като полицаят знаел, че момичето е склонявано насилствено да проституира. В нарушение на службата, във вреда на МВР и на пострадалата от престъпление, той собственоръчно написал на носения от него бял лист текста на молба за оттегляне на жалбата, която тя трябвало да препише и да внесе в деловодството на 01 РУП - Благоевград.

При тази среща между криминално проявения мъж и полицейския служител безпомощната жена се убедила, че незаконната дейност на сводника се протежирала от МВР, поради което изпълнила дадените й указания. Докато била в деловодството, жената била видимо притеснена, което е забелязано от инспектор в полицейското управление. Той се поинтересувал за причината, поради която тя оттегля жалбата си. Въпреки, че първоначално жената се притеснявала да сподели истината, в хода на разговора тя му разказала всичко.

Случаят е докладван на Началника на 01 РУП Благоевград. С оглед данните за престъпление по служба, била възложена дисциплинарна проверка, а впоследствие образувано наказателно производство.

С.Филипов продължавал да нарушава полицейските си задължения като предупреждавал лица от криминалния контингент за проверки, срещал се с тях, в нарушение на закона съхранявал лични документи на граждани.

Сводникът и полицаите от Благоевград остават в ареста

Сводникът и полицаите от Благоевград остават в ареста

Часове адвокатите се запознаваха с делото

След като М.Филипов получил призовка за явяване в РУП за даване на обяснения по случая, той се свързва с Петър Кънев за изясняване на причините, както и да го помоли да въздейства в качеството му на полицейски служител на Т. да оттегли подадената от нея жалба. В тази връзка е проведена среща, на която Кънев й обяснил, че М.Филипов трябва да бъде оставен на мира, защото "малко бил лежал по затворите, та още ще се занимават с него".

Той също така извикал адвокат, който уверил жената, че за нея няма да има негативни последици, свързани с ангажиране на наказателна отговорност за лъжесвидетелстване.