Водещи медици в Италия водят кампания за „бракуване" на Хипократовата клетва с мотива, че текстовете в нея, които забраняват аборти и евтаназия, са отживелица, информира zdrave.net  като се позовава на Times Online.

Джорджио Йанети, професор по хирургия в Rome University, твърди че клетвата, която студентите по медицина произнасят при дипломирането си, трябва да се премахне или „радикално да се промени".

„В нея има текстове, които не отговарят на времето, в което живеем, и с които младите лекари предварително знаят, че не биха могли да се съобразяват в практиката си", е казал професорът на медицинска конференция в Рим.

Клетвата, написана от Бащата на медицината Хипократ в четвърти век преди Христа, задължава лекарите да лекуват болните „според способностите и преценката си", както и да ги пазят от вреда и несправедливост.

Всеки нов лекар се заклева също да не дава смъртоносно лекарство на никого, който го моли за това, както и да не дава на никоя жена цяр за аборт.

Абортите са легализирани в Италия през 1978 г., а три години по-късно решението е потвърдено с референдум, въпреки несъгласието на Ватикана.

Евтаназията, която също се сблъсква с неодобрението на църквата, все още е забранена, но няколко случая с неизлечимо болни провокираха обществен дебат дали Италия да не последва примера на Холандия, Белгия и Швейцария и да я узакони.

Карло Фламини, професор по акушерство и гинекология в Bologna University, заяви че е отказал да произнесе Хипократовата клетва, когато се е дипломирал през 1958 г.

Фернандо Айути, професор по имунология в Rome University, е заявил пред Corriere della Sera, че някои от студентите му са споделяли пред него, че не са съгласни с клетвата, и според имунолога „имали право".

Джузепе Ремуци, професор по неврология в Bergamo University пък припомня, че британското списание The Lancet предложи алтернативна версия на Хипократовата клетва преди пет години. Текстът й вече е бил модифициран в много медицински университети в западна Европа, допълва той.

Въпреки всичко изговорено и изписано дотук, Луиджи Фрати, шеф на хирургията в Rome University е убеден, че оригиналният текст на клетвата „напомня на младите лекари за някои фундаментални представи. Така те чувстват, че принадлежат към научно общество с продължителни традиции."

Мауро Морони, професор по инфекциозни заболявания в Milan University, заяви че дава на студентите си клетвата, изписана на пергамент на оригинален гръцки. „Някои ценности никога не се променят", допълва той.