"Размириците в Асеновград не са дневният ред на обществото ни в момента. Причините и последиците не са актуални. Законите трябва да се изпълняват от всички граждани. Поздравявам полицаите за добре свършената работа", коментира пред БНТ министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Трима задържани след протеста в Асеновград

Трима задържани след протеста в Асеновград

Сред тях е и Петър Низамов-Перата

"Недопустимо е представители на законодателната власт да се месят по какъвто и да е начин в работата на представители на съдебната власт", смята още Цачева.

По темата за административната реформа и задачите, които имат от премиера Борисов, в изключително кратки срокове ще се направи анализ на всички административни услуги, които се предоставят, необходимият брой документи, както и задачата да бъдат опростени със законови промени, така че да отпадне този огромен брой на необходими документи.

Цачева призна, че самата тя е била изненадана от документите в Министерството на правосъдието. "Има услуги, за които се изискват над 10-14 документа. Не е обяснимо как една администрация изисква документи,които се издават от една и съща администрация. Имаме нужда от свързаност между отделните звена, нови програми и електронизация на управлението", допълни тя.

Според нея правителството категорично ще се справи и обеща в рамките на 3 месеца да има готовност за промяна на определени нормативни актове в администрацията.

Относно избора на нов ВСС Цачева коментира, че "това са магистрати, получили доверието на свои колеги, което би довело до по-високо самочувствие и отговорност. Надявам се конфронтацията да не бъде толкова силна, колкото в момента. Това противопоставяне не води до издигане авторитета на съдебната власт. Само тогава бихме имали такова правораздаване, каквото искаме. Сроковете до 2017 категорично ще бъдат изпълнени, а края на следващата година ще имаме стратегия за изцяло нова концепция в наказателен кодекс."