Българският консул в Македония Венцислав Цветанов спешно е пристигнал в полицейското управление на град Крива паланка, където всеки момент ще бъдат докарани три автобуса с футболни фенове на "Ботев" (Пловдив), съобщават от Министерството на външните работи.

Според македонската полиция три автобуса с фенове на "Ботев" (Пловдив), пътуващи за Албания през Македония, са спрели към 3 ч. през нощта за почивка на магистралата Скопие-Тирана на определени за това места.

Четирима от феновете със спрей изрисуват графити върху сградите за почивка. Полицията твърди, че разполага с видеозапис.

При молба от органите на реда да бъдат санкционирани за хулиганската си постъпка, феновете отказват. На четиримата фенове ще бъде съставен административно-наказателен акт. Докато не платят глобите, четиримата български граждани няма да бъдат освободени да продължат пътуването си.

В момента останалите пътуващи в автобусите са солидарни с тези фенове и остават на място.

"Ботев" (Пловдив) гостува на Партизани (Тирана) днес от 18 ч. българско време в мач от първия квалификационен кръг на турнира Лига Европа.

От българското посолство уверяват, че ще оказват пълно съдействие на феновете.

По-късно автобусите с фенове отпътуваха от Крива паланка към Тирана с полицейски ескорт, уточниха от външното ведомство.

Било е постигнато съгласие с органите на реда в Крива паланка да бъде съставен акт за административно нарушение и налагане на минимална глоба в размер на 200 евро само на ръководителя на групата.

Очаква се феновете да пристигнат навреме на стадиона, за да подкрепят отбора си. В Крива паланка остава само ръководителят на групата Иван Вълчев, който след произнасянето на дежурния съдия ще настигне с кола на посолството автобусите с фенове.