Лекари от Университетската АГ болница „Майчин дом"  разрешиха много рядък медицински случай.

По спешност в болницата е приета 34-годишната родилка в 30 гестационна седмица с изтекли околоплодни води.

При прегледа се установява, че жената има наличие на туморна маса с диаметър 15 см. в горната част на влагалището. Веднага се пристъпва към родоразрешение с Цезарово сечение.

По време на секциото и екстрахирането (изстъргването) на миомния възел, изхождащ изцяло от задната устна на маточната шийка, проф. Димитров установява, че е нарушена целостта на горната част на влагалището и шийката на матката. Екипът успява да възстанови целостта им при умерена кръвозагуба и да извади бебето - момче с тегло 850 гр.

То е недоносено и хипотрофично, отговарящо по развитие на 25 гестационна седмица. Най-вероятно туморът е причина за ненарастване на плода, коментира проф. Димитров.

След активна реанимация детето е стабилизирано, но остава за по-нататъшно лечение в интензивното отделение на Неонатологичната клиника на „Майчин дом".

Екипът, участвал в операцията е с ръководител началникът на Родилна клиника проф. Ангел Димитров, д-р Фръндева, д-р Нашар, анестезиолози д-р Гергова, д-р Монов и акушерката Стойчков.