Либийският върховен съд трябва да обяви тази сряда решението си по обжалването на смъртната присъда на българските медицински сестри и палестинския лекар, обвинени, че са заразили умишлено със СПИН либийски деца, пише в свой коментар АФП, цитирана от Дарик.

Съдът отложи обявяването на решението си след заседанието си на 20 юни, когато прокурорът отново поиска смъртно наказание за шестимата медици, припомня агенцията.

Цитира се адвоката на сестрите ни, либиецът Осман Бизанти, който смята, че Върховният съд ще произнесе присъдата си в другиден.
"Правосъдието трябва да даде шанс и да остави време на страните да дадат надмощие на истината, особено когато става въпрос за смъртна присъда", посочи Бизанти.

Споразумението между Европейския съюз и Либия за решаване на случая се спъна в искането на семействата на жертвите за финансови компенсации, коментира още АФП.

Фондация "Кадафи", която ръководи преговорите смята, че приемането от страна на семействата на принципа за компромис вече е "огромна крачка към уреждането на въпроса", а преговорите продължават, за да бъдат убедени близките да преразгледат и намалят исканията си.

Те твърдят, че споразумение за изплащане на обезщетения ще бъде сметнато за отхвърляне на смъртната присъда за медиците, посочва още АФП.
Тогава споразумението ще бъде представено на Висшия съдебен съвет на Либия, който ще вземе решение да смекчи присъдите за лишаване от свобода. Тогава те ще могат да бъдат излежани в родните страни на обвиняемите.

ЕС многократно обаче е заявявал, че смята медиците за невинни и се противопоставя на изплащането на компенсации. В същото време Брюксел подкрепя Международния фонд за подпомагане на заразените деца и модернизацията на Центъра по имунология в Бенгази.

Триполи от своя страна обеща повече гъвкавост в отношенията си с ЕС след като бившият либийски агент Абдел Басет Али ал Меграхи, който се намира в шотландски затвор заради атентата в Локърби, получи правото да обжалва присъдата си.