Тричленен състав на ВКС реши делото за нарязаната с макетен нож Дебора от Стара Загора да бъде гледано от Районен съд - Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на ВКС. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

С определение на председателя на Районен съд - Стара Загора от 09.01.2024 г. производството по н.о.х.д. № 3861/2023 г. е прекратено поради невъзможност на съда да образува състав и делото е изпратено на Върховния касационен съд за определяне на друг еднакъв по степен съд, който да го разгледа.

Според върховните магистрати са налице предпоставките по чл. 43, т. 3 от НПК за определяне на друг равен по степен съд, който да разгледа делото. В мотивите се посочва, че производството по н.о.х.д. № 3861/2023 г. на Районен съд - Стара Загора е образувано по внесен срещу Георги Г. обвинителен акт за престъпления по чл. 144, ал. 3 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, по чл. 143, ал. 1 от НК и по чл. 131, ал. 1, т. 5 и т. 9 вр. чл. 129, ал. 2 вр. ал. 1 от НК.

От ВКС подчертават, че делото не може да бъде гледано в Районен съд - Стара Загора, тъй като всички съдии там са си направили отвод.

Според ВКС промяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд - Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството.

Припомняме, Георги Георгиев, соченият за извършител на деянието, е с постоянна мярка "задържане под стража" от 31 юли по обвинението за отправяне на заплахи за убийство спрямо 18-годишната Дебора. Срещу него има повдигнати още две обвинения - за принуда и за нанесена средна телесна повреда.

Определението за средна телесна повреда обаче дойде едва след допълнителната експертиза, провокирана от обществения натиск. Повторната експертиза бе изготвена от пловдивски лекари, след като съдебните медици в Стара Загора си направиха самоотвод.

Всички районни съдии от Стара Загора си направиха отвод по делото "Дебора"

Всички районни съдии от Стара Загора си направиха отвод по делото "Дебора"

ВКС ще определи друг равен по степен съд, който да разгледа процеса