Недекларирана валута за близо 430 000 лева откриха митническите служители на МП "Капитан Андреево" при проверка на два товарни автомобила, излизащи от страната. Спрян е за проверка при пристигане влекач с полуремарке. Камионът е бил с турска регистрация и е пътувал от Швейцария през България за Турция.

В арматурното табло в шофьорската кабина са открити пачки с еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 150 650 евро с левова равностойност 294 645 лева. В арматурното табло на друг товарен автомобил два дни по-рано на 26.09.2022 г. митническите служители откриват 68 500 евро с левовата равностойност на 133 974 лева. Камионът е превозвал стока от Нидерландия през България за Грузия.

За 4 дни на "Капитан Андреево" събраха валута за над 1.3 млн лв.

За 4 дни на "Капитан Андреево" събраха валута за над 1.3 млн лв.

Това се е случило при три отделни проверки

По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура Хасково -Териториално отделение - Свиленград. Водачите на двете превозни средства - турски граждани, са привлечени като обвиняеми за това, че не са изпълнили задължението си да декларират писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери - общо за двата случая в размер на 428 619 лева.