„Ред, законност и справедливост" сигнализираха прокуратура за държавни служители и хора от т. нар олигархични кръгове, замесени в схеми за източване на ДДС.

Депутатът Яне Янев е получил уверение, че в близките седмици могат да се очакват конкретни действия.

„Ние установихме, че е превеждано ДДС по швейцарска сметка. Не една, а може би десетки швейцарски сметки."

Това заяви след срещата си с градския прокурор Николай Кокинов и неговия заместник Роман Василев лидерът на партията Яне Янев.

По думите му българската държава е превеждала суми на олигарси по швейцарски сметки.
В близките седмици партията ще внесе още данни за подобни афери.

Тъй като делото е засекретено, от РЗС са предупредени да не цитират конкретни имена на олигарси.

За един от ключовите олигарси дори високопоставени служители на ФБР са донесли тук в българската прокуратура нови данни и обстоятелства за източване на републиканския бюджет в особено големи размери, съобщи още Яне Янев.

По думите му в аферите има замесени монополни дружества.

В прокуратурата е уточнено, че хората, които искат да съдействат по делото да бъдат включени в програма за защита на свидетели.

Това включва денонощна охрана, придвижване с брониран автомобил, смяна на самоличността и живот зад граница. По думите на Яне Янев около 10 лица ще бъдат включени в програмата.

На въпрос колко олигарси са замесени той отговори: "Кръгът е много голям, използвани са предимно офшорни фирми, използвани са документи с невярно съдържание. Регистрирани са и в български съдилища фирми - еднодневки на граждани, които изобщо нямат представа за това, че са собственици на фирми, чрез откраднати лични карти."

Друга престъпна схема, за която от РЗС са алармирали прокуратурата е стократното увеличаване стойността на даден продукт.

Според Яне Янев 8-10% от служителите в НАП са замесени в далавери, но по думите му, „част от тях не са го правили умишлено, а чрез телефонен тероризъм от страна на по-висшестоящи."

„Рекетирани са почтени фирми и им е забавяно връщане на ДДС", допълни Янев.

Другата седмица от партията ще дадат на прокуратурата и данни за измами, свързани с контрабандни канали.

„Смятаме, че трябва да има спешна операция без упойка и в Главна Дирекция митници на най-високо ниво, смята Янев. Той каза още, че и там има служител „тип Мургина".

Той каза още, че в далаверите има замесени политици на регионално, локално и  национално ниво.

По думите му се очаква съвсем скоро да бъде повдигнато обвинение срещу един заместник-министър.

Припомняме, в момента тече проверка на служители от НАП, замесени в източване на ДДС.
Предполага се, че именно това е една от причините шефката на НАП Мария Мургина да подаде оставката си, която бе веднага приета от премиера Станишев.