Шест дни преди предсрочните парламентарни избори акциите срещу купуването на гласове и битовата престъпност продължават.

На територията на Софийска област участват служители на Областна дирекция МВР - София, жандармерията и държавните контролни органи.

Целта на операцията е да се пресече незаконната търговска дейност, включително и да предотврати купуването на гласове преди предстоящите избори. Операцията е срещу битовата престъпност, незаконната сеч и осигурява превенция на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, обясни на брифинг Здравко Йотов, който е началник на районното управление на МВР в Ботевград.

Към момента няма задържани. Имало два сигнала за купуване на гласове, но образуваните по тях дела ще бъдат прекратени на този етап, тъй като след претърсвания не са открити доказателства. Йотов уточни, че при проверката са попаднали на тефтери в търговски обекти, които обаче не дават показатели да има нещо по-притеснително. Били обикновени тефтери за купуване на вересия, каквато практика има по малките населени места.

7 души са в ареста за наркотици след акцията в Бургаско

7 души са в ареста за наркотици след акцията в Бургаско

Работата по случаите продължава

Операциите на полицията ще продължат и след изборите, тъй като самото население усеща по този начин подкрепата и присъствието на МВР.

Според Здравко Йотов има тенденция за намаляване на купения вот, което е пряко свързано с нагласите сред населението, че с машинното гласуване тези практики не могат да се приложат.

По-късно от МВР съобщиха, че от вчера на територията в обхвата на районните управления в Ботевград, Самоков и Ихтиман, се провежда полицейска операция с акцент върху противодействието на престъпността, обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението, пресичане на незаконна търговска дейност и предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите с оглед предстоящите парламентарни избори. В акцията участват служители от Икономическа и Криминална полиция към ОДМВР-София, колегите им от районните управления, екипи на жандармерията и представители на НАП, БАБХ, РДГ, РЗИ, РИОСВ. Проверяват се заложни къщи, търговски обекти, питейни заведения, офиси, частни адреси и моторни превозни средства.

Мащабна полицейска операция в Перник
Обновена

Мащабна полицейска операция в Перник

Два търговски обекта се проверяват за купуване на гласове

На територията на община Ботевград вчера са проверени 146 души и 125 превозни средства. Съставени са общо 66 фиша и 13 акта (9 по Закона за движение по пътищата, 3 по Закона за българските лични документи и един по Наредба №1 на общината). След извършени съвместни проверки със служители на Държавно горско стопанство-Ботевград, от два частни адреса са иззети общо 7 кубика незаконно добита дървесина.

В Ихтиманско са проверени 188 лица и 96 МПС. Съставени са общо 41 фиша и 13 акта, връчени са и 10 електронни фиша. При извършени проверки на 46 адреса съвместно с горските инспектори са установени и иззети общо 7 кубика незаконно добита дървесина. На друг инспектиран адрес в града, в помещение обособено като магазин, са установени и иззети общо 31 артикула (дрехи и обувки) с надписи на световни търговски марки. От същия нерегламентиран търговски обект са иззети и 23 кутии с цигари, след като е установено, че обектът не притежава разрешение за продажба на тютюневи изделия. Запечатан е обект за закуски, където от служители на НАП е констатирана липса на касов апарат и неиздаване на платежен документ.

Задържаха мъж за купуване на гласове в Козлодуй

Задържаха мъж за купуване на гласове в Козлодуй

В колата му са открити списъци с лични данни на хора от района и информация за парични суми

На територията на община Самоков са проверени 179 човека и 138 превозни средства. Съставени общо 21 акта и 90 фиша. Заснети са 15 нарушения на скоростните режими. Съвместно с контролните органи са проверени общо 12 търговски обекта, като за установени нарушения са съставени три констативни протокола. Установен е и нерегистриран търговски обект в града. При извършване на обход, автопатрул на РУ-Самоков е установил в гориста местност в землището на с. Белчин обявен за общодържавно издирване товарен автомобил "Ситроен", отнет противозаконно от територията на с. Рельово.

Специализираните полицейски операции и щателните проверки с контролните органи на територията на областта продължават.