Акция по събаряне на 54 незаконни къщи в ромския квартал "Лозенец" на Стара Загора е насрочена за днес, съобщиха от община Стара Загора.

Постройките, част от които масивни на по няколко етажа, се намират в зелени площи и в опасна близост до дере, както и до неколкократно опожарявана гора.

Бутат незаконни къщи в ромския квартал в Стара Загора

Бутат незаконни къщи в ромския квартал в Стара Загора

Общо 54 постройки ще бъдат премахнати през следващата седмица

Планирано е булдозерите да влязат в квартала под засилена охрана на полиция и жандармерия.

Близо година и половина е била необходима на Община Стара Загора за юридическата процедура за разрешаване на премахването на незаконните постройки. Връчени са заповеди за доброволно и принудително събаряне на къщите. Техните обитателите са обжалвали в съда всяка една от процедурите, обясни кметът Живко Тодоров.

Той уверява, че настоящата акция по събаряне на домовете не е свързана с предстоящите избори.

Събарят незаконни постройки в "Шекер махала" в Пловдив

Събарят незаконни постройки в "Шекер махала" в Пловдив

Обитателите им са се опитали да спрат багера с крава

"Съдът се произнесе в полза на общината. Тези заповеди влязоха в сила. Изчакахме да мине зимата и сега вече през април месец можем да преминем към премахване на тези постройки. Тази информация е за всички онези, които ще кажат, че премахваме предизборно".

Кметът уточни, че нито един от обитателите на тези постройки не е подал молба за настаняване в общинско жилище.

Малко по-късно от община Стара Загора обясниха, че визията за Стара Загора не включва гето в кв. "Лозенец".

"Имаме дългосрочна визия за града си, а тя не включва образуването на гето в тази част на града, до което води наличието на незаконни постройки", заяви кметът Живко Тодоров, преди началото на акцията по събаряне на 54 незаконни постройки в местността "Карасиврия" на квартал "Лозенец".

С тях премахнатите от неговата администрация незаконни ромски къщи ще станат общо 226.

Собствениците на незаконните къщи са получили предизвестия още преди 6 месеца. Някои от тях са започнали сами премахването им. Останалите са предупредени да освободят помещенията от имущество и домашни животни.

Енергоразпределителното дружество EVN и местното ВиК дружество също са предупредени да прекъснат снабдяването с ток и вода на постройките.

"Акцията има превантивен характер, целта е да покажем, че не може да се строи незаконно", обясни на мястото пред журналисти кметът Живко Тодоров.

От началото на първия му мандат досега са премахнати 172 незаконно построени ромски къщи в кварталите "Лозенец" и "К. Ганчев". На всички желаещи е предложено да си закупят терени, отстъпено е право на строеж и да си изградят законни жилища, за които да заплащат данъци.

В 21 век не може да се живее в постройки, които са опасни за обитателите си, каза кметът. По думите му, по Общия устройствен план (ОУП), мястото е зелена площ и трябва да остане такава. Твърдо решени сме да се справим с този проблем, каза той. По думите му, след края на акцията теренът ще бъде разчистен от общинските служби.

В различни етапи на процедура по премахване на незаконното строителство са близо 200 постройки в ромския квартал "Лозенец".

Следващата година предстои да бъдат съборени още 93 незаконни постройки, каза кметът. Тодоров обясни, че жителите на местността са били регистрирани още преди 20 години там, а практиката за масова регистрация на един и същ адрес, вече е преустановена.

Къщите, които се събарят днес, са вдигнати незаконно през последните 15 години. Предстои процедурата по премахването на още 80 къщи в квартал Лозенец. Около 130 са незаконните постройки, които е съборила общината под ръководството на Живко Тодоров.

Събарят 54 незаконни постройки в Старозагорско

Събарят 54 незаконни постройки в Старозагорско

Собствениците обжалвали, но съдът потвърдил премахването на къщите