Общо 172 незаконни ромски къщи в старозагорските квартали "Лозенец" и "К. Ганчев" са били премахнати от началото на мандата на кмета Живко Тодоров до момента.

Следващата седмица ще бъдат съборени още 54 постройки в местността "Карасиврия". От общината съобщават, че собствениците им са получили предизвестия още преди шест месеца и са били длъжни да ги премахнат в 30-дневен срок. Вместо това те подали жалба до съда, но той потвърдил процедурата.

От общината посочват, че все пак шестима от собствениците на къщи в района доброволно са започнали премахването им. Обитателите на останалите постройки са приканени да освободят помещенията от имущество и домашни животни със специално разлепени съобщения.

Електроразпределителното и ВиК дружеството са предупредени да прекъснат снабдяването с ток и вода преди принудителното премахване.

Асфалтират улиците в законната част на ромския квартал в Стара Загора

Асфалтират улиците в законната част на ромския квартал в Стара Загора

Има грижа за тези, които живеят законно и плащат данъци, посочи кметът

Първите три незаконни постройки в местността "Карасиврия" ще бъдат премахнати в 9.30 часа в понеделник.

Припомняме, преди дни стана ясно, че община Стара Загора е започнала преасфалтирането на улиците в законната част на ромския квартал "Лозенец".

"Целта ни е да покажем на хората в законни жилища, че те са от правилната страна. Да разберат, че има грижа за тези, които живеят законно и плащат данъци", обясни градоначалникът.

Събарянето на незаконните постройки в Стара Загора ще започне на фона на събарянето на общински постройки и в Габрово заради ескалиралото напрежение между българи и роми.

Бутат незаконни къщи в ромския квартал в Стара Загора

Бутат незаконни къщи в ромския квартал в Стара Загора

Общо 54 постройки ще бъдат премахнати през следващата седмица

До него се стигна, след като трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка. Това доведе до размирици в града и вчера Габрово осъмна под полицейска охрана.

Заради случая в Министерския съвет беше свикана извънредна среща от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. На нея той заяви, че по места властта не си върши работата, но увери, че ситуацията в Габрово е овладяна.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки изрази мнение, че скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев призна, че напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие то да се отрича. Той бе категоричен, че не трябва да се допуска в обществото да се появява усещане, че някой има право да не спазва законите.

Томислав Дончев: Държавата не трябва да бяга от час

Томислав Дончев: Държавата не трябва да бяга от час

В Габрово той заяви, че с гняв и протести нищо няма да се реши