"Гневът на хората е справедлив." Това заяви на брифинг в Габрово вицепремиерът Томислав Дончев. Той призова за спокойствие и разум.

По думите му държавата не трябва да бяга от час и той самият няма да си позволи да го направи. 

"Трябва да се успокои ситуацията и да се въведе ред", подчерта Дончев.

Той обясни, че силите на жандармерията не са в Габрово, за да пазят една група хора от друга група, а за да опазват обществения ред. 

"Не може да си позволяваме да има хаос и заплаха за живота, на който и да е български гражданин", отбеляза Дончев.

Сблъсъци и ранени на многохиляден протест в Габрово
Обновена

Сблъсъци и ранени на многохиляден протест в Габрово

Побой над продавач от трима роми доведе до напрежение сред населението

Вицепремиерът бе категоричен, че са взели мерки във всички посоки, без да се съобразяват с това кой какъв етнически произход има. 

Кметът на Габрово също призова за спокойствие, като заяви, че с гняв и протести нищо няма да се реши. 

"Не заселвам роми, нито имам желание, нито имам правомощие за това", изтъкна кметът. 

По думите ѝ проблемът с ромите е в цялата страна. 

Тя се обърна и към политическите партии с призив да не се заиграват с етническото напрежение. 

Ситуацията в Габрово е овладяна, уверява Каракачанов

Ситуацията в Габрово е овладяна, уверява Каракачанов

Няма политическо вмешателство в недоволството на хората

Комисар Христо Терзийски поясни, че са задържани 4 души след протестите. Той уточни, че хората са се разделили на три лъча. Обособили са се групи от млади граждани на възраст между 20-25 години, които хвърляли камъни и бомбички.

При сблъсъците е пострадал и журналистически екип. Операторът Даниел Стефанов пострадал след удар от палка на жандармеристите, които по думите им реагирали неуместно срещу протестиращите.

Припомняме, че напрежението в Габрово дойде, след като трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка в Габрово.

Полицията задържа отговорните. Съдът ги остави в ареста.

Случаят предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест и даже се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие и ромската махала, където нанесоха щети по няколко къщи.

По този повод вчера военният министър Красимир Каракачанов свика среща на в МС, на която увери, че ситуацията в Габрово е овладяна.

По думите му нямало политическо вмешателство в недоволството на хората. Според него местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в подобни процеси.

Марешки иска Каракачанов да се извини за сцените в Габрово

Марешки иска Каракачанов да се извини за сцените в Габрово

Да си ходи правителството, ако Каракачанов е толкова важен за тях, отсече Марешки

Изказване направи и вицепремиерът Томислав Дончев, според който напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие това да се отрича.

Случаят пък стана повод за коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) изрази своето категорично несъгласие с думите на вицепремиера Каракачанов за случая в Габрово и създалото се там напрежение.

Сдружението на общините се хваща за думите на Каракачанов, че "Местната власт трябва да започне да си върши работата и... да сигнализира полицията да се вземат предварителни мерки".

В Габрово протестират заради побой над продавач

В Габрово протестират заради побой над продавач

Извършителите са трима мъже…

Според НСОРБ правомощията на кметовете според законите в Република България позволяват на местните власти единствено да констатират проблемите, свързани с реда и сигурността. Като основни административно-териториални единици общините към момента нямат законово определени правомощия по опазване на обществения ред в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), обясняват от сдружението.

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно.

Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанесяне на лека телесна повреда.

Общините поправиха Каракачанов за Габрово

Общините поправиха Каракачанов за Габрово

Искат да има Общинска полиция