Апелативният специализиран наказателен съд реши да наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на Вълчо Арабаджиев, Елена Караянева и Ромелия Кирилова

След заседанието, продължило повече от четири часа, с решението си съдът отмени наложената от първа инстанция мярка "парична гаранция", която бе обжалвана от Специализираната прокуратура. Решението е окончателно.

Вълчо Арабаджиев, Елена Караянева и Ромелия Кирилова са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления - укриване на данъци и пране на пари. В края на август месец при спецоперация в офиси в столичния хотел "Маринела" и в пловдивския хотел "Марица" бяха арестувани 10 души, сред които беше и синът Вълчо Арабаджиев.

Спецпрокуратурата тършува в офиси в хотелите "Маринела" и "Марица"

Спецпрокуратурата тършува в офиси в хотелите "Маринела" и "Марица"

Заради укриване на данъци от фирми

Долната инстанция не прие тезата на прокуратурата, че има реалната опасност подсъдимите да се укрият, да извършат ново престъпление, да манипулират доказателствените източници и въздействие върху свидетели. 

Съдът при, че има събрани доказателства за двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева може да са част от престъпната група, източвала ДДС чрез кухи фирми, като включително намирали хора и съставяли документи.

За Арабаджиев съдът счете, че с ясно съзнание сложил в банкови касети над 5 млн. лв., като знаел, че те са незаконни, а след като е бил част от семейния бизнес е несериозно да се смята, че не е знаел какъв е бизнесът на родителите му.

Иван Гешев: Арабаджиеви се укриват

Иван Гешев: Арабаджиеви се укриват

Кой държи 10 млн. кеш? Това са изпрани пари

По-рано днес адвокат Илиян Василев каза, че до дни Маринела и Ветко Арабаджиеви ще се върнат в България доброволно.

Двамата са издирвани с европейска заповед за арест от края на август. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления - укриване на данъци и пране на пари.

До дни Арабаджиеви се връщат

До дни Арабаджиеви се връщат

Това съобщи адвокат Илиян Василев