Много често ми се струва, че сме критикувани неоснователно. Ето например председателството - 27 хиляди пазеха и не допуснахте нито един инцидент. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев по повод 139 -годишнината от основаването на МВР.

"Гражданите от вас очакват резултати", напомни Радев и обеща на полицаите, че ще получат всичко, което им е необходимо, от правителството.

Радев за взривения банкомат: Видят ли празник - правят нещо

Радев за взривения банкомат: Видят ли празник - правят нещо

МВР-шефът вижда знаци във взломяването на устройството

На церемонията присъстват Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова Илияна Йотова, Красимир Каракачанов, главният секретар на МВР Младен Маринов и главен комисар Николай Николов.

Полицаите нас пазят, а тях ги "поръчват" - това означава, че си вършат работата. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев след церемонията по повод 139-годишнината от създаването на МВР.

"Не може държавни мъже, които служат на държавата в МВР, в отбрана и някаква друга институция, да са цел на престъпниците", заяви Радев.

По думите му МВР ще преследва подобни деяния с всички сили и средства. "Не могат да бъдат "поръчвани" магистрати - с тези, които работи прокуратура, полицейски служители. Не стига, че посягат на полицейските служители, а някъде ги и поръчвали и се опитвали да се саморазправят с тях", коментира вътрешният министър. Той бе категоричен, че това ще бъде прекъснато.

"Надявам се, ще направим всичко възможно такова нещо да не се случва. Хората, служителите в МВР трябва да са спокойни. Те нас пазят, те тях ги поръчват", коментира Радев. По думите му това означава само, че си вършат работата.

"Ние ще продължаваме да ги притискаме, докато не ги вкараме в местата, където заслужено трябва да бъдат", зарече се вътрешният министър.

Валентин Радев подчерта, че вече няма такива организирани групи, каквито е имало преди години. "Всички го виждате това и е добре, че го няма. Но има такива, винаги ще има и ще се опитваме да ги притискаме и да ги вкарваме в местата за лишаване от свобода", коментира Радев.

По думите му най-трудно се намират тези, които са в основата - "мозъците на операциите", както и свързаните с грабежи на банкомати, и тези, които се занимават с изнудване и рекет.

"Много пъти хващаме машите, изпълнителите. Не успяваме да стигнем до тези, които са го замислили. Така правим и с мигрантите. Затова ги пускаме някой път, а вие питате. Умишлено ги пускаме, следим ги, за да хванем каналджиите. И там също добре се справяме", заяви Радев.

На въпрос дали президентът трябва да свика КСНС на тема миграция, Радев посочи: "Той решава какви теми да повдига. Ако е решил, че това е важно - да. Аз мога да кажа числата."

По думите му в момента в държавата ни има точно 700 мигранти, заедно с тези, които са минали и са в двата центъра на Държавната агенция за бежанците и в Дирекция "Миграция".

Той припомни, че капацитетът само на едната институция е 5190, а на другата 700. С резервите стигаме до 10 000.

"Ние колко имаме? Това само по себе си говори, че органите в държавата се справяме добре с миграцията - това, което в момента тресе политически много силни и мощни държави от ЕС", коментира Радев.

Министър Радев заяви, че със сигурност МВР през годините, заедно с други институции, е в основата на сигурността на държавата ни и е гаранция за спокойствието и сигурността на българските граждани.

"Със сигурност днес България е едно стабилно място, може би най-сигурното и безопасно място за живеене в тази част на Европа и в тази част на Балканите и затова заслуга имате и вие", обърна се Радев към служителите на МВР.

Той подчерта, че отговорностите на МВР са много големи, изискванията на гражданството към него също. "Гражданите искат вие да сте там, когато има престъпност, да ги предпазвате, когато има злини. Гражданите искат, когато се случи някакво бедствие природно - земетресение, наводнение, огнени стихии - вие да сте там и да им помагате. Гражданите очакват от вас да опазваме границите на държавата по най-добрия начин. Те ни чакат и по пътищата. Навсякъде да сме в държавата - да ги предпазваме от пътно-транспортни произшествия, да им помагаме", заяви Радев.

Вътрешният министър изтъкна, че не винаги полицаите получават нужната благодарност.

Снимка 366653

Източник: БГНЕС

Заедно с това знам, че много от нещата, които се вършат от МВР не винаги са видими, остават на заден план - точно по тази причина ми се струва, че в много от случаите сме критикувани несправедливо, констатира Радев.

Той даде пример с председателството, по време на което не е допуснат инцидент.

Радев изтъкна, че трябва да внимават за баланса. От едната страна на везната е всичко онова, което е необходимо на МВР да работи - униформи, автомобили, битови условия, в които работят полицаите, достойното заплащане, социалните компенсации за извънредния и опасния труд. От другата страна на везната е очакването на гражданите за постигнати резултати. "Аз ви призовавам - старайте се да показваме това, което можем най-добре - да защитаваме родината си, мира, сигурността и спокойствието на гражданите", заяви Радев.

"Вие от правителството ще получите необходимото. Гражданите очакват от вас резултати", изтъкна още вътрешният министър.

Той благодари на служителите на МВР за достойната работа и всеотдайност през годината.

Снимка 366648

Източник: БГНЕС