"Няма как да се доверим на твърденията на Васил Божков, тъй като срещу него има повдигнати редица обвинения." Това заяви в ефира на БНР административният ръководител на специализирана прокуратура Валентина Маджарова. Заедно с говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев коментираха темите за образуването на досъдебни производства и разпита на Васил Божков.

По думите й от 2017 година нито един прокурор в България не образува дело срещу конкретна личност или дело срещу неизвестен извършител. Образува се престъпление по факта на извършеното деяние, допълни тя. Според Маджарова е въпрос на доказателства дали във входа на разследване ще се установи извършено престъпление. "Неслучайно всички дела за корупция се образуват по максимално обран и съдържащ минимална информация начин и това е за да няма теч на информация, така че кой, защо и как позна друг човек в това постановление, което се показа, е тема на друг разговор", допълни тя.

В началото на образуване на досъдебно производство ние не можем да назовем имена на лица, защото по този начин нарушаваме презумпцията за невинност и защото нарушаваме и разпоредбата на член 214 алинея 3 от НПК, заяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Спецпрокуратурата разследва Асен Василев

Спецпрокуратурата разследва Асен Василев

По сигнала на "Инса ойл" за нов Цумгейт, но с цената на горивата

Двамата магистрати коментираха и темата за разпитите и обшиненията срещу Васил Божков. Христо Кръстев заяви, че има 20 повдигнати обвинения срещу укриващия се в Дубай бизнесмен.

"Към днешна дата обвиненията към господин Божков са за ръководител на престъпна група, за пране на пари, за държане и продажба на културно-исторически ценности без разрешение, за длъжностни престъпления. Има обвинения и за опит за убийства и изнасилвания. В Специализираната прокуратура има 4 досъдебни производства, по които господин Божков е обвиняем. Главното досъдебно производство касае Държавната комисия по хазарта, сподели Кръстев.

Божков: Бойко ме викна в Бояна, прати ме при Менда, а после плащах на Влади

Божков: Бойко ме викна в Бояна, прати ме при Менда, а после плащах на Влади

Носел милионите в джобовете си, а Арнаудова идвала за "техните текущи нужди"

Валентина Маджарова коментира декларираната готовност на Божков да се върне в България веднага след като бъде свален от международно издирване. По думите й това е възможно, но прокуратурата не може да се довери на декларациите на бизнесмена.

"При положение, че властите на Обединените арабски емирства позволяват той да пребивава свободно на тяхна територия и не е задържан в ареста във връзка с нашето искане за екстрадиция, той може да се качи на самолета от Дубай за София и ако кацне на територията на България, ние ще предприемем незабавно мерки по предявяване на писмено обвинение и разпит в качеството му на обвиняем", каза в заключение Маджарова.

Бойко Рашков: Прокуратурата прилага трикове

Бойко Рашков: Прокуратурата прилага трикове

Крайно време е и като народ да кажем на Манфред Вебер за лидера на опозицията Бойко Борисов

Припомняме, че преди дни от прокуратурата заявиха, че няма как Васил Божков да бъде разпитан в Дубай, защото страната ни няма договор за сътрудничество с Обединените арабски емирства.