Прокуратурата поиска земеделският министър Десислава Танева да провери дали в страната се внасят и използват неразрешени препарати за растителна защита, съобщиха от Върховната административна прокуратура (ВАП).

Във ВАП е образувана преписка, в която има данни, за това че земеделски производители използват неразрешени препарати за растителна защита. Преписката е по информация в медиите. 

Морът на пчели в Плевенско не бил заради препарат за растителна защита

Морът на пчели в Плевенско не бил заради препарат за растителна защита

Това показва проверка на БАБХ

Целта на проверката на прокуратурата е да установи има ли внос, допускане на пазара или употреба на неразрешени или негодни продукти за растителна защита. Трябва да се провери и дали са допуснати продукти за растителна защита от лица, които нямат разрешение за пускане на пазара и употреба.

Проверката трябва да установи дали земеделските производители използват ли препарати за растителна защита, които не са разрешени или съдържат такива съставки.

Резултатите от проверката следва да се обобщят в доклад, а ако бъдат разкрити и други обстоятелства, те трябва да се опишат в обобщаващ акт. В него трябва да бъдат вписани още направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, пишат от държавното обвинение.

Екокатасрофата в Марица - заради пестициди за растителна защита

Екокатасрофата в Марица - заради пестициди за растителна защита

Те са се намирали в пластмасови бутилки, преработвани от предприятието "Екоинвест"

Там трлябва да има и постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

От прокуратурата искат проверката да приключи в "най-кратък срок", без да указват какъв е той.