Софийска градска прокуратура (СГП) отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главен секретар на МВР Георги Костов. Мотивите са липса на извършено престъпление от общ характер, съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че Костов сезира прокуратурата за начина, по който е уволнен. Твърди, че му е оказан натиск.

По думите на Георги Костов, в разговор "на четири очи" служебният министър Пламен Узунов му казал, че има натиск от премиера за отстраняването му. Мотивът бил загубено доверие.

Самият служебен премиер Огнян Герджиков категорично отрече да е оказвал натиск за уволнението на главсека.

МВР шефът Узунов вече е разпитан във връзка със сигнала на Георги Костов. Предварителната проверка е за престъпление срещу личността, изнудване, принуда и злоупотреба със служебно положение.

Прокуратурата още не казва има ли натиск за уволнението на главсека Костов

Прокуратурата още не казва има ли натиск за уволнението на главсека Костов

Не се е произнесла по сигнала му

От прокуратурата информират, че прокурор от Върховната касационна прокуратура и прокурор от Софийската градска прокуратура са извършили проверка. Те са взели писмени обяснения от главсека Костов, от МВР шефа Пламен Узунов, от директора на Дирекция "Вътрешна сигурност" -МВР и от директора на Дирекция "Инспекторат" при МВР.

От СГП твърдят, че няма извършено престъпление. В мотивите си от държавното обвинение посочват, че няма признаци някой съзнателно да пречи на някого да постъпи на работа или да го "принуди да напусне заради неговата народност, раса, религия, социален произход, членуване или нечленуване в синдикална или друга организация, политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел или поради неговите или на ближните му политически или други убеждения". Това престъпление се наказва със затвор до три години или глоба до 5000 лева.

Подчертава се, че Георги Костов не е бил принуден да напусне, а бил освободен. Решението е взето съвместно между представителите на изпълнителната власт и президента в съответната изискуема от закона форма. От прокуратурата не обсъждат дали решението е правилно или не.

Съгласно предоставените възможности от закона, държавното обвинение констатира, че не са налице данни Костов да е бил принуден да напусне, а е освободен. Не е установено да е освободен заради някои от по-горе изброените особености, които биха били в нарушение на закона.

От прокуратурата подчертават, че към деянието няма отношение дали изнесеното в сигналите на Костов съответства на истината или не, макар че има отношение към законосъобразността на освобождаването му.

Имало отношение и относно това дали Костов е извършил действия, които накърняват престижа на министерството. От прокуратурата подчертават, че тази преценка трябва да бъде направена от компетентния съд.