Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста двама обвиняеми за отглеждане на нива с коноп в село Зидарово, съобщиха от съда в Бургас.

Първоначално на единия от тях беше определена мярка "домашен арест", а спрямо другия обвиняем "парична гаранция" в размер на 2000 лв. Съдът обаче ги отмени и реши да ги остави за постоянно в ареста.

Димо А. и Стамен А. са обвиняеми за това, че от неустановена дата през 2019 година до 30.08.2019 г., в нива с площ около 2,5 декара в землището на село Зидарово, засели и отглеждали растения от рода на конопа - канабис и марихуана.

За извършеното престъпление законът предвижда затвор от 2 до 5 години и глоба от 5 000 до 10 000 лева.

Според въззивния съд събраните доказателства са достатъчни за обосновано предположение за авторство на деянието. Нямало основание обаче да се смята, че двамата обвиняеми могат да се укрият или да извършват друго престъпление, тъй като били шофьори на товарни автомобили и се грижели за малолетни деца. И двамата имат регистрирани адреси, които действително обитават.

В своите мотиви въззивният съд казва: "свидетелските показания, както и обективните находки, установени и закрепени в протоколите за оглед на местопроизшествие, разкриват широкомащабна, професионално осъществена, изискваща значителна организация и финанси, както и в значителна степен конспиративна престъпна дейност, която доказателствените източници свързват с двамата обвиняеми".

Определението на Окръжен съд - Бургас е окончателно.