Варненката Мая Михайлова съди Министерството на вътрешните работи за един милион лева, съобщи moreto.net.

Искът е за неимуществени вреди по Закона за отговорността на държавата.

Жената е пострадала от нехайното поведение на граничен полицай на ГКПП "Капитан Петко", който оставил бившият й съпруг да изведе двете й деца в Австралия без нейно знание и съгласие.

Мая и Сергей Иванов сключили брак през 1994 г, като на Коледа същата година заживяват в Австралия. Семейството се връща 11 години по-късно в родината си, като междувременно им се раждат две деца- Александра и Михаил.

След прибирането им на 7 март Мая забелязала, че изчезнали задграничните паспорти на децата. Обезпокоена тя съобщила в полицията, но от там и отвърнали, че няма опасност да бъдат изведени зад граница без нейното съгласие и знание.

На 27 юни 2007 г. обаче съпругът и заедно със 7-годишната тогава Александра и 8-годишния Михаил изчезват от страната. Става ясно, че те са били пропуснати да излязат с кола през ГКПП "Капитан Петко" от граничния полицай Христо Христов.

На 7 юли Сергей се обадил на съпругата си, като й заявил, че се намира с децата в австралийския град Аделаида. Мая предприела различни законови методи, за да върне децата си.

Сезирала е дори и Австралийския семеен съд. Той приема, че е налице незаконно отвличане на децата съгласно Хагската конвенция за гражданските аспекти на международните отвличания на деца.

Междувременно Пловдивската военно-окръжна прокуратура се произнесла, че няма извършено престъпление от страна на МВР служителя, което било потвърдено и с постановление на Военно-апелативната прокуратура в града на 30 януари 2008 г.

Шест месеца по-късно Мая била заплашена по телефона, че ще бъде залята със сярна киселина, ако не се откаже да търси децата си, които вече били обявени за издирване. Според защитата й в резултат на изживения стрес тя заболява от есенциална хипертония.

На днешното заседание стана ясно, че от МВР са поискали да се привлече граничния полицай Христо Христов. Заради неявяването на представител на МВР и прокурор от Окръжната прокуратура следващото заседание ще се проведе на 29 април.