Софиянецът Радо, станал по-известен още като Темерута, е бил основният снабдител на престъпната група за разпространение на наркотици на територията на Варна и Добрич.

Подробности по случая за разбитата престъпна група дадоха ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров и заместник-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

Характерното за Радо Темерута е, че е използвал други хора от кримиконтингента, които преди всяка негова среща са проверявали района за съмнителни автомобили. Тези негови мерки не са успели обаче спрямо последните действията на ГДБОП, разкри шефът на Спецпрокуратурата.

Според обвинението Красимир Георгиев е лидер на групата във Варна. Той е с криминална регистрация за наркотици.

Престъпната група е действала от началото на 2019 г. и се е състояла от 9 души - към момента 6 от тях са с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", а трима с мярка "домашен арест".

За транспорта на наркотиците от София до Варна са използвани различни автомобили, но и автобуси включително. Характерното за групата е, че е много добре структурирана и всеки един от членовете в нея е имал определена роля как и какво да прави.

Зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев посочи, че човек от Варна е имал ангажимент да разпределя задачите, да ги контролира и да събира парите от продажбите. Наркотиците са пласирани освен на територията на Варна, и в Добрич.

Радо Темерута е известен на прокуратурата, като в хода на разследването е установено, че е давал указания как да не се влиза в полезрението на службите. Например той съветвал членове на групата при предаване на наркотиците да слязат от лъскавите автомобили и да използват на по-обикновени коли, които са на стойност около 20 000 лв.

Разбиването на групата станало на 16 и 17 декември, когато са извършени претърсвания 33 адреса във Варна и София. В апартаментите и автомобилите на задържаните са намерени различни по вид и количество наркотични вещества - амфетамини и метаамфетамини под формата на кристали, 1 кг хероин, както е открита и оранжерия с около 333 стръка канабис, разкри Петров.

Престъпната група е имала за цел да завземе пазара и да осъществи монопол с наркотици на територията на Варна и Добрич с принуди и заплахи.

Службите са намерили още две съхранителни бази, където са се укривали наркотиците и печалбите. Намерени са и две каси с парични средства от оборотите. Нещо повече - къщите са били оборудвани с видеонаблюдение, осигурявани са и хора (отцепки), които да наблюдават за наличието на подозрителни коли и хора. Ако се забележат подозрителни хора, пазачите веднага са уведомявали дилърите, обясни Темелакиев.