Окръжната прокуратура във Варна обедини двете производства, по които са привлечени като обвиняеми общинските съветници Веселин Данов, синът му Христо Данов и Иван Славков.

Това съобщи днес говорителят на прокуратурата Стефка Якимова на съвместна пресконференция с директора на ОДП комисар Димитър Димитров, цитирана от БТА.

Припомняме, на 16 септември Варненския окръжен съд определи първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража" на варненските общински съветници - баща и син, Веселин и Христо Данови и още четирима души от Варна.

Данов-старши беше арестуван на 12 септември в офиса на заложна къща "ВИП", на която е собственик и управител.

На следващия ден във Варна бяха арестувани около 10 лица, заради участие в организирана престъпна група, трафик на хора, склоняване към проституция, пране на пари и изнудване.

Според обвинението задържаните са били част от добре структурирана престъпна група. По думите на Якимова, събраната до момента по случая информация сочи, че в групата са членували над 80 човека. До момента са повдигнати обвинения на 19 от тях.

Общо 11 от обвиняемите са задържани под стража, трима са под домашен арест, двама са с наложена парична гаранция, а един е с мярка за неотклонение "подписка".
Мерките на последните двама, които бяха задържани вчера, ще бъдат разгледани от съда след изтичане на 72-часовия срок за задържане.

Освен на съветника от ДПС Иван Славков, съдиите трябва да определят мярката на 32-годишен мъж с инициали Р.И.Ж..

Разследването на престъпната група е започнало от есента на 2007 г., уточни Димитров. Със случая се занимават служители на криминалната полиция и на сектор БОП. Разследването е изяснило, че групата се занимава основно с разпространение на наркотици и с контрол върху клубната и уличната проституция в града, както и в близките курорти.

Ръководителите на групата са се сменили във времето, каза Якимова. Тя поясни, че имената ще бъдат посочени след приключване на разследването.

Димитров коментира по повод ареста на Славков, че на съветника е изпратена призовка на 1 октомври. Тъй като е бил в чужбина, му е изпратена втора призовка, но и на нея той не е реагирал.

На 15 октомври Славков е обявен за общодържавно издирване. Ден по-късно е било изяснено, че той е настанен в МБАЛ "Св. Анна" във Варна. При срещата си с разследващите той поискал полицейска охрана, тъй като се страхувал за живота си.

На 16 октомври прокуратурата разпореди Районната здравноосигурителна каса и Районният център по здравеопазване да извършат проверка по приемането на Славков в болница, посочи Якимова. Докладите на двете институции показват, че съветникът е приет, без да е посочена точна клинична пътека и при груби неточности в медицинската документация и изследванията.

Якимова уточни, че прокуратурата ще направи предложение до министъра на здравеопазването на длъжностните лица в болницата, ангажирани с приемането и лечението на този пациент, да бъдат наложени наказания.

Състоянието на Славков позволява амбулаторно лечение, каза Якимова. Тя се позова на докладите, разпоредени от прокуратурата и на назначената експертна лекарска комисия и на съдебно-медицинската експертиза.