Съдиите от Варненския апелативен съд са си направили самоотвод по наказателно дело, в което като обвиняем по досъдебно производство е привлечен синът на техен колега.

Решението е взето на закрити заседания, съобщават от съдебната институция. Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура-Варна. Държавното обвинение протестира определението на Окръжния съд от миналата седмица. Боян Калинов е разследван за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение. Спрямо него е определена мярка за неотклонение "подписка". Прокуратурата намира, че определената мярка е необоснована и незаконосъобразна и не е съгласна с мотивите на магистратите.

Съдиите от Варненския апелативен съд аргументират решението си за самоотвод с факта, че Боян Калинов е син на съдия от наказателно отделение при Окръжен съд-Варна. Те отчитат, че всеки от членовете на състава на апелативния съд има дългогодишни професионални отношения със съдията, която е майка на обвиняемия. Според тях този факт би породил съмнение по отношение обективността и безпристрастността на състава на съда. Затова съдиите си правят отвод от разглеждане на въпросното съдебно заседание.

След самоотвода на апелативните магистрати, делото ще бъде изпратено по компетентност на Върховния касационен съд. Той ще определи друг апелативен съд в страната, който може да разгледа въззивното частно наказателно дело, уточняват от съдебната институция.