През миналата година делата по несъстоятелност във Варненския окръжен съд бележат 62% ръст в сравнение с предходната година. Това съобщи при представянето на отчета за работата на съда председателят му Ванухи Аракелян, цитиран от БиТиВи.

За отчетния период в съда са постъпили 73 такива дела, като предишните две години те са били съответно 45 и 26. Според съдиите основната причина за сериозното увеличение на делата по несъстоятелност е икономическата криза.

Очакванията са през тази година броят на тези дела да продължи да расте, тъй като през първото тримесечие отново има ръст при тях.

Съдът работи с 11 съдии по-малко от щата си, което създава голямо напрежение в работата му. На един съдия през миналата година се падат по 136 дела, информира още Аракелян, цитиран от радио Варна. Той добави, че работата на съда е била подложена на риск и заради намалението с 35 процента на бюджетните средства.

Съдията добави, че ако не бъде обявен конкурс от Висшия съдебен съвет за заемане на непопълнените щатни бройки, най-вероятно магистратите ще разпространят протестна декларация.

От съда отчетоха, че през 2010 година са образувани 23 граждански дела по закона "Кушлев", като са образувани 8 искови производства. През същия период са дадени 654 разрешения за използване на специални разузнавателни средства. Според съдиите обаче ефективността им е спаднала, заради големия брой обекти, подложени на специално наблюдение.