Тричленният състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени промените в Наредбата за закуските в училищата, съобщиха от ВАС.

Магистратите отхвърлиха измененията в Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема "Училищен плод" и Схема "Училищно мляко", приети с постановления на Министерския съвет на 22 февруари и 1 март 2019 г. Причината са допуснати нарушения на съдопроизводствените правила и противоречие с Регламент (ЕС) № 1308/2013 г. 

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав на ВАС. 

Земеделци настояват за промяна на схемата "училищен плод"

Земеделци настояват за промяна на схемата "училищен плод"

В схемата имало монополисти

Според тричленката на ВАС е нарушено изискването на чл. 26, ал. 2 Закона за нормативните актове. Проектът на наредбата, мотивите (доклада) и предварителната оценка на въздействието не са публикувани на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Портала за обществени консултации. Това е самостоятелно основания за отмяна на подзаконовия нормативен акт. Липсва предварителна оценка на въздействието.

Върховните съдии приемат също, че проектът за промени в наредбата е следвало да бъде съгласуван и с Националната асоциация на общините в България, тъй като се отнасят до правата и задълженията на общините при прилагането на схемите. 

ВАС определи: Всяка година доставчиците на плод в училище кандидатстват наново

ВАС определи: Всяка година доставчиците на плод в училище кандидатстват наново

Плод и мляко в училище – по сегашната наредба

Промените противоречат и на предвиденото в Регламент (ЕС) № 1308/2013 г., който изисква въвеждането на обективни критерии, по които да се провежда избора на доставчици

В Национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в Република България от учебната 2017/2018 до учебната 2022/2023 година не са посочени критериите по които ще става избора на доставчици.

Предвидени са правомощия на изпълнителния директор на Държавен фонд (ДФ) "Земеделие" да одобрява заявители, след надлежна проверка за тяхната допустимост, съгласно изискванията на приложимата нормативна уредба. Макар с измененията на Наредбата да поставят изисквания за доказване на определени обстоятелства при кандидатстване, същите противоречат на нормативен акт от по - висока степен, какъвто се явява Регламент (ЕС) № 1308/2013 г., пише в решението на ВАС.