Тричленен състав на Върховния административен съд остави без да разгледа жалбата на "Еврофутбол" ООД срещу решение № 441 от 04 юни 2021 г. на Министерския съвет на Република България за предприемане на действия във връзка с наложените от Съединените американски щати (САЩ) санкции на български лица.

Причината е, че решението на Министерския съвет не поражда права и задължения за преките му адресати, а това изключва възможността за засягане на правната сфера на "Еврофутбол" в настоящото съдебно производство, смятат съдиите.

Липсва основание за осъществяване на действията от решението, с които се създава възможност да се нарушават или застрашат права, свободи и законни интереси на лица извън администрацията.

След образуване на съдебното производство е отпаднал предметът на защита, което е основание за прекратяване на делото. Предвид изложеното, следва да бъде постановено определение, с което се остави без разглеждане жалбата и се прекрати производството по делото, казват матистратите.

ВАС окончателно: Части от акта на МС по закона "Магнитски" са нищожни

ВАС окончателно: Части от акта на МС по закона "Магнитски" са нищожни

Липсва конкретна правна норма, която да овласти МС да издаде оспореното решение

Особено мнение по делото е изразил съдия Лозан Панов. Аргументите за това са, че жалбоподателят "Еврофутбол" ООД има собствен правен интерес с изричен диспозитив и по неговото оспорване да има произнасяне на съд срещу атакувания административен акт. Същото се отнася и за всички лица, посочени в списъците (и техните нееднократни промени и актуализации), публикувани на 15.06.2021 г. на интернет страниците на Министерство на финансите и на Националната агенция по приходите, тъй като не са налице предпоставките на чл. 159, т. 1 и т. 6 от АПК.

Прекратяването на производството по делото и респективно липсата на изрично произнасяне по подадената жалба срещу Решение № 441/04.06.2021 г. на Министерския съвет на Република България (в частта му по т. 1, т. 3 и т. 6) по оспорването на "Еврофутбол" ООД поставя жалбоподателя в неравностойно положение и на практика представлява отказ от правосъдие, както и нарушава негови основни права, гарантирани както от действащото законодателство в Република България, така също и от чл. 13 ЕКПЧ и чл. 47 от Хартата на основните права на ЕС. Всеки, чиито права и свободи са нарушени би трябвало да разполага с ефективни вътрешноправни средства за тяхната защита от съответна национална институция дори и нарушението да е извършено от лица, действащи в качеството си на представители на официалните власти. Всеки има право неговото дело да бъде гледано справедливо и публично в разумен срок от независим и безпристрастен съд.

ВАС обяви за нищожни части от акта на МС по закона "Магнитски"

ВАС обяви за нищожни части от акта на МС по закона "Магнитски"

Образувани са 62 дела по жалби на засегнати лица по това решение