Върховният административен съд ще реши в срок от 2 седмици дали депутатът Димитър Аврамов е нарушил Закона за конфликт на интереси.

Димитър Аврамов е един от вносителите на закон за изменение и допълнение на закона за собствеността и ползването на земеделската земя.

Според парламентарната комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, Аврамов е нарушил закона, тъй като е декларирал участие в определени фирми, които се занимават със земеделие и имат арендувани ниви, но не е декларирал свързани лица.

Делото беше образувано след като съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров е сезирал Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, която от своя страна е изпратила сигнала срещу депутата от ГЕРБ на Върховния административен съд.

Аврамов е предложил поправка в закона за ползването на земеделски земи, която задължава собствениците на земи да продават собствеността си първо на арендаторите си.

Димитър Аврамов е съдружник и изпълнителен директор в „Гала инвест холдинг" и участва в още 3 фирми, които се занимават с търговия на зърно, арендуване и обработка на земя и е регистрирана като земеделски производител.

Освен това фирмите на Аврамов са се възползвали от директни плащания за площ, кандидатствали са по програми за развитие на селските райони в периода от 2008 до 2010 г.

Въпреки че преди второ четене на закона, депутатът е оттеглил скандалния чл. 4А, той е имал възможност да се облагодетелства от останалите поправки в закона, заявяват от Комисията за конфликт на интереси.
Изненадващо се оказа становището на прокуратурата, която смята, че няма доказателства за конфликт на интереси.

Защитникът на депутатът от ГЕРБ изтъкна, че фирмите на клиента му се занимават с животновъдство, а не с арендуване на земя. Освен това той изтъкна средствата от европейските програми могат да се използват за различни дейности.