Обадих се на директора на СДВР Любомир Николов точно ден преди протеста, за да знам какви конкретни действия ще предприемат, за да не ескалират действията на протестиращите. Не ми бе споделена информация, че се очаква нещата да ескалират. Нито от СДВР, нито от ДАНС има постъпила каквато и да била информация, за да спрем въпросния процес".

Това заяви кметът на София Васил Терзиев на изслушване в парламентарната временна комисия за разследване на проявеното насилие по време на протестите срещу БФС, проведени на 16 ноември миналата година.

Терзиев обясни, че на следващия ден, в деня на протеста, нещата са започнали да ескалират. Малко след като протестиращите се събират и стигат до сградата на БФС започват със запалването на автомобила и проявите на безредици. Отидох на място и като пристигнах отидох с Любомир Николов, шефа на СДВР и Красимир Димитров, директора на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община, до мястото и вече беше започнато разпръскването на групите.

Говорех с граждани там, където им казах да протестират, но да не рушат имуществото на общината и всичко да протече по мирен начин. Докато бях на място нямаше насилие от страна на органите на реда, нито от страна а протестиращите. Час по-късно се върнах в Общината и на следващия ден разбрах, че граждани са били бити след моето напускане, разказа кметът на София.

Терзиев подчерта, че след това са направили всичко, за да се почисти града след мероприятията.

Викат и кмета на София да отговаря за кървавия протест срещу БФС

Викат и кмета на София да отговаря за кървавия протест срещу БФС

Столичната община многократно предупреждавала МВР, че протестът ще ескалира

Реакцията на МВР

По-късно от МВР в нарочна позиция, разпратена и до медиите, заявиха, че не споделят позицията на кмета Васил Терзиев и не отговаря на истината, че няма комуникация между СДВР и Столична община. Обясняват и реда - при подобни протести в СДВР се сформира временен оперативен щаб, в който се привличат представители на различни институции, включително и Столична община. Затова, човекът който е следвало да уведоми кмета на столична община за ескалиране на напрежението и пряко да го съветва, е представителят на общината във въпросния Щаб. Иначе ръководителят на СДВР Любомир Николов е служител на МВР и като такъв не е в подчиненост на столичния кмет. При възникване на нарушения на обществения ред, следва представителят на общината да уведоми кмета на СО, който не е нужно да чака писмо от СДВР, за да предприеме действия по компетентност.

"Отбелязваме, че при организацията на охраната на масови протести и мероприятия съществува изградено многогодишното добро взаимодействие между експертите на различни управленски нива между двете институции", посочват още от МВР.