Вътрешните министри на България и Северна Македония - Младен Маринов и Оливер Спасовски обявиха, че заедно създават среда на нетърпимост към корупционни прояви. Това отидоха на ГКПП Станке Лисичково при обявяване на проект "Остани чист, кажи НЕ на корупцията", съобщиха от МВР.

Проектът се реализира по инициатива на българското МВР в партньорство между Република България, Република Северна Македония, Република Гърция, Република Сърбия и Република Румъния.

Вътрешният министърът Младен Маринов обяви, че ефектът от този проект ще проличи тогава, когато на телефонната линия започнат да се получават повече сигнали от граждани.

Амбицията ни е да надградим така контрола и комуникацията, че да постигнем по-голямо доверие между гражданите и полицията, заяви българският вътрешен министър.

Той каза, че в резултат на това вече има много случаи на разкрити и предотвратени корупционни практики. Макар от една страна това е в ущърб на имиджа на министерството, от друга показва, че се борим успешно с вътрешния проблем, каза Маринов.

Колегата му от Северна Македония Оливер Спасовски изрази задоволство, че двете вътрешни ведомства заедно работят по проекта с много силното мото "Остани чист, кажи НЕ на корупцията". Той акцентира върху ключовото значение на формирането на обществена отговорност, в която всички ние да не позволяваме съществуването на корупционни схеми и гражданите да припознаят институциите като свои партньори.

Събитието е и израз на доброто сътрудничество в областта на вътрешните работи между Република България и Република Северна Македония. На него присъстваха също началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков, старши комисар Дойчин Дойчинов - директор на ОДМВР - Благоевград, комисар Васил Митов - началник на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Кюстендил, и старши комисар Румен Ганев - директор на Дирекция "Вътрешна сигурност".