Сребро за над 21 000 лв. откриха под седалките на пътнически автобус митничарите от ГКПП „Капитан Андреево“.

Голямото количество контрабандно пренасяни сребърни бижута е задържано и отнето в полза на държавата при щателна проверка на пътнически автобус с турска регистрация, който влиза в страната ни.

Нито шофьорът, нито някои от пътниците са декларирали стоки и валутни ценности.

Под една от седалките в автобуса са били открити две платнени чанти с личен багаж, в които са скрити найлонови пакети с изделия от бял метал. Направената експертиза от вещо лице е установила, че сребърните накити са от висока проба 925 и са на стойност близо 21 000 лева.

Общо сребърните накити са били 2 292 - 570 обеци, 442 медальона, 398 пръстени, 356 гривни, 526 синджира с общо тегло 5.229 грама.

В хода на проверката се установява, че те са собственост на един от пътниците в автобуса, 45-годишен турски гражданин с инициали А.Б. от Истанбул. На мъжа е съставен акт за нарушение на Валутния закон.

От началото на 2016 година се усилва интересът към накити от сребро. Според тълкуването на митниците това се дължи на факта, че годината е високосна, а според суеверните в тази година се носят сребърни бижута.

Затова и има спад на продажбите на златни бижута, но за сметка на това се увеличава търговията със сребро.

Тенденцията и на световните борси от последните седмици е за повишаване на котировките на среброто, обявено за най-перспективната инвестиция в благороден метал.

От началото на годината само на „Капитан Андреево" са открити и задържани над 16 кг сребърни накити.