От Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се опитват за втори път да попълнят 10-членната квота на България в Европейската прокуратура. Изслушванията на кандидатите са днес и утре от съдебните кадровици, съобщи БНР.

Желаещите да работят в екипа на Лаура Кьовеши представят своята концепция и биографии. Кои ще са шестте български номинации за европрокуратурата ще стане ясно в петък. 20 са кандидатите за шестте вакантни места.

Прекратяват процедурата за избор на европрокурори от България

Прекратяват процедурата за избор на европрокурори от България

Заради липса на други подходящи кандидати

Повторението на процедурата беше активирано от спешно посещение у нас на Европейския главен прокурор Кьовеши. А то беше провокирано от непопълнената българска квота за европейски делегирани прокурори.

При първия опит да се попълни квотата от десетте избрани магистрати, екипът на Лаура Кьовеши одобри само четирима от нужните 10-има. От българска страна дълго нямаше реакция - от Прокурорската колегия на ВСС, от прокуратурата и това предизвика визитата на Кьовеши през юни в София, за да каже на съдебните кадровици, че България е поела ангажимент да излъчи десет европейски делегирани прокурори и това не подлежи на предоговаряне.

Днешното изслушване премина по-скоро вяло, а главният прокурор Иван Гешев по-често се изключваше от заседанието на Прокурорската колегия.

Както и при първата процедура, извън въпросите - защо се кандидатира, какво знае за Европейската прокуратура и каква подготовка има, за да е част от нея, отиде само следователят Бойко Атанасов.

Той коментира отсъствието на главния прокурор Иван Гешев. "Главният прокурор има инструментариум прокуратурата да е ефективна, но в момента не виждам политическа воля нито от ВСС, нито от който и да било друг. Очевидно това е целта. В българската прокуратура не може да се финализират подобни род разследвания за огромен финансов интерес с успешен край", каза Атанасов и допълни, че това е неговият мотив да кандидатства в тази прокуратура, защото вижда, че тя ще може да работи независимо.

Припомняме, на 16 март Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет проведе онлайн работна среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши във връзка с процедурата за избор на европейски делегирани прокурори от България.

Впоследствие от Европейската прокуратура уведомиха българското министерство на правосъдието с писмо, че имат забележки по седем от десетте български кандидатури, излъчени на 13 февруари.

През април в крайна сметка четири от кандидатурите бяха отхвърлени.

На 2 юни ВСС прекрати процедурата за избор на европейски делегирани прокурори от България, тъй като нямаше друг кандидат от досегашната процедура, който да е получил шест или повече гласа подкрепа. Това означава, че от колегията не могат да изпратят веднага нови кандидатури към Европейската прокуратура.