Знам, че има големи очаквания. Трябва да има и такива, ние сме създадени, за да увеличим ефективността на европейските средства. Тези очаквания трябва да бъдат ограничени до юрисдикцията на Европейската прокуратурата", каза Лаура Кьовеши и изброи точно кои и какви престъпления може да разследва европейската прокуратура. Така няколко пъти Лаура Кьовеши отговаряше на въпрос за отношението й и оценката й спрямо българската прокуратура. Кьовеши остана непреклонна на опитите на журналистите да се домогнат чрез различни въпроси за казанато по време на срещата ѝ с главния прокурор Иван Гешев или тази сутрин с Прокурорската колегия на ВСС.

Избрах да посетя България, защото състава на делегираните европейски прокурори не е пълен - те са само четирима, а трябва да са десет. А ако не можем да работим с пълен капацитет, няма как да бъдем ефективни, заяви европейския главен прокурор Лаура Кьовеши на брифинга пред медиите, провел се в сградата на Европейския парламент в София.

Кьовеши, която официално встъпи в длъжност на 1 юни, е на двудневно посещение в България - първата й визита в европейска държава в новото й амплоа. В четвъртък тя се срещна с главния прокурор Иван Гешев и служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, а днес с четиримата избрани български европрокурори, както и с прокурорската колегия на ВСС. Припомняме, че при предходната процедура по избор бяха одобрени едва 4 от общо 10-те предложения за делегирани прокурори в Европейската прокуратура, предложени от наша страна.

Бойко Найденов: Кьовеши е в България заради огромната злоупотреба с евросредства

Бойко Найденов: Кьовеши е в България заради огромната злоупотреба с евросредства

Ако се чудим откъде да вземем пари за пенсионерите - стотици милиони отиват някъде

"След дискусиите, които проведохме с главния прокурор, министъра на правосъдието и Висшия съдебен съвет, следващата седмица в сряда ще бъде открита нова процедура за избор на делегирани прокурори. Постигнахме общо разбирателство по темата", каза Кьовеши, допълвайки, че е срещнала разбиране от българските институции.

Критериите, по които ще се избират еврообвинителите остават същите - те трябва да са независими, да имат опит в разследването на случаи на корупция, източване на ДДС, финансови измами, както и да имат опит в сферата на международното сътрудничество. Няма конкретни срокове, в които обвинителите да бъдат избрани и предложени. Кьовеши обаче бе категорична в едно - ако новите избраници на българската прокуратура не покрият изискванията, тя няма да ги предложи за позицията.

Европейската прокуратура има точно определена юрисдикция и не може да се намесва в дела, които не попадат в нея. Задачата й е да разследва трансгранични ДДС измами, злоупотреба с европейски средства, пране на пари, и то в крупни размери, а не незначителни случаи, уточни нееднократно европейският прокурор.

Тя призова също така всеки да подава сигнал за нередности в платформата на Европейската прокуратура, като увери, че всеки сигнал ще бъде разследван равнопоставено, независимо от кого идва и от кого е насочен.

"Ако политик си позволи да се обади и влияе на делегиран прокурор, ще направя това публично достояние", предупреди Кьовеши.

Въпреки множеството журналистически въпроси, Кьовеши многократно заяви, че няма, а и не е в позицията да коментира вътрешни проблеми като протестите срещу главния прокурор Иван Гешев или засегнатите българи от наложените санкции от САЩ по закона "Магнитски".

"Вътрешни теми няма да коментирам", "не мога да коментирам все още активни дела", бяха най-често повтаряните реплики от нейна страна.

"Не е въпрос на доверие или някакво лично отношение. Трябва да работим заедно по проблемите и да намираме решения", каза Кьовеши. "Имаме задължение да сътрудничим и да сме с постоянен контакт с националната прокуратура. Не се месим в делата й, а си сътрудничим."

Кьовеши да накара ВСС да си свърши работата, настоява Радан Кънев

Кьовеши да накара ВСС да си свърши работата, настоява Радан Кънев

По думите му много малко знаем за посещението й

Има редица постъпили дела от България в новосформираната европрокуратура, каза Кьовеши, но не коментира нито колко на брой са те, нито срещу кого са насочени, нито по какви престъпления са.

"Няма да коментирам конкретни производства, няма да потвърждавам или отричам какви дела има. Не е професионално да кажем дали ще разследваме едно или друго лице, тъй като тогава това би могло да повлияе на разследването, да притисне свидетели, да укрие доказателства", коментира тя.

Ще се увеличи броят на сигналите от България, тъй като всяка национална прокуратура е длъжна да изпрати всички дела, покриващи критериите, до европейското обвинение, допълни Кьовеши. Няма как обаче да се очакват резултати в близката година, дори две, заради това, че всяко едно от делата трябва да мине на три съдебни инстанции, посочи европейският прокурор.