Формалният повод за посещението на европейския прокурор Лаура Кьовеши е да накара ВСС да си свърши работата и да номинира за европейски прокурори, които отговарят на критериите и целите на европейската прокуратура. Така евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев коментира в отговор на въпрос на News.bg посещението на европейския прокурор Лаура Кьовеши в България.

По думите му много малко знаем за посещението, очевидно съвсем съзнателно.

Лаура Кьовеши разговаря със служебния правосъден министър Янаки Стоилов

Лаура Кьовеши разговаря със служебния правосъден министър Янаки Стоилов

Да бъдат назначени още шестима делегирани прокурори…

Припомняме, вчера главният прокурор Иван Гешев се е срещнал с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в сградата на Съдебната палата. Иван Гешев е поздравил Лаура Кьовеши с официалния старт на работата на Европейската прокуратура на 1 юни 2021 г. Иван Гешев е изразил увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност.

Лаура Кьовеши е на двудневно посещение у нас - първото в държава членка след старта на Европейската прокуратура. По-рано Кьовеши проведе среща и с министъра на правосъдието Янаки Стоилов.