Във ВСС се работи по изготвянето на критерий за натовареност на българските съдии.

На открито заседание на комисията по натовареност бе представена пилотна анкета, на която до края на септември ще отговарят всички желаещи съдии, за да може да се оцени колко време им отнема работата по всеки вид дела и съответно колко са натоварени, за да е по-ефективна системата за разпределяне на нови дела.

Анкетната карта е изготвена от изследователи и социолози, като тя се състои от 7 до 10 различни компоненти.

В електронен вариант ще се измерва необходимото време за разглежданите дела, по които съдиите са работили през последните 12 месеца.

Обхващат се и всичките видове съдилища - районен, окръжен, административен, апелативен и специализиран. От ВСС очакват над 10 000 отговора от всички области.

Оказа се, че анкетата е била пусната пилотно още през април в 32 съдилища и попълнена от едва 293 съдии.

От резултатите станало ясно, че за някои граждански дела са нужни по 70-80 минути, а най-сложните граждански производства достигат до 1300 минути.

В онлайн формата съдиите трябва да отбелязват колко процента от делата им са типични и колко с усложнение, тъй като в някои случаи едно наглед елементарно дело се проточва извънредно и заема огромен обем от време, докато на съдията продължават да се разпределят нови дела.

От догодина родните съдии ще се радват на още една иновация - изцяло нови кодове за статистиката на всички дела, които ще бъдат много по-подробни и ще улесняват административната работа. ВСС ще обяви конкурс за назначаване на трима специалисти по обработка на данни и занапред ще се акцентира върху по-задълбочени анализи, които да водят към реформа.