За 19 декември е насрочено заседанието на съда в Триполи, на което съдебният състав трябва да обяви присъдата на петте български медицински сестри и палестинския лекар.

По този повод New England Journal of Medicine публикува обзор на д-р Елизабет Розентал за първия и за този съдебен процес срещу медиците ни, за представените медицински доклади и за съдбата на заразените деца.

Изданието отбелязва, че учени и политици са загрижени за съдбата на подсъдимите.
Научните доказателства, използвани срещу тях, „са толкова ирационални, че е невероятно", пише д-р Розентал, като цитира думите на Виторио Колици, специалист по инфекциозни болести в университета Тор Вергата в Рим и един от международните специалисти, които посетиха Либия, за да проучат случая и да се погрижат за децата. Но тези учени не са призовани да свидетелстват на сегашния процес, започнал през август, отбелязва статията.

Епидемията от ХИВ в детската болница в Бенгази бе детайлно изучена от международни експерти, като заключенията на всички са, че причината е използването на заразени медицински пособия, но в либийския съд такива доказателства изглежда не важат заключава Розентал.

В материала се цитират и думи на Ричард Робъртс, носителят на Нобелова награда за психология и медицина, че този съд не се е съобразил с научните доказателства, без които не е възможно да има справедлив процес и че либийските власти не желаят да признаят наличието на проблем с хигиената в тяхната болница.
Робъртс е инициатор на протестното писмо до либийското представителство в ООН, под което се подписаха повече от 100 нобелови лауреати.

Тези хора бяха идеалната изкупителна жертва, бидейки чужденци, смята Робъртс.

В статията в New England Journal of Medicine се проследяват подробно доказателствата за невинността на българските медици в научните изследвания и тези, събрани при посещения на експерти в болницата - в това число установения от екипите на Световната здравна организация и на Колици факт, че в болницата редовно се използват по няколко пъти спринцовки и други видове медицинско оборудване, което може да пренася заразена кръв.

От друга страна авторът се спира на лечението на заразените деца и изпращането им в детски болници в Европа. Тя представя мнението, изразено от италиански специалисти, че въпреки че за всички деца са полагани медицински грижи при пристигането им в Европа, малко от тях са получили подходяща терапия преди това. Това установил италиански имунолог, който наскоро е прегледал много от заразените деца в болницата „Исус" в Рим.

Изглежда медицинските сестри и докторът просто са били на неподходящо място в неподходящия момент, заключава авторът на статията д-р Елизабет Розентал.