До края на седмицата във всички лечебни заведения ще се възобновят доставките на zoledronic acid (зомета), приемани от хора с онкологични заболявания.

Това съобщават от Министерство на здравеопазването, като посочват, че центровете и болниците в страната, в които се извършва лечението на такива пациенти, са общо 22.
Във връзка със зачестилите сигнали на пациенти за липсата на този продукт МЗ е изискало данни от тези лечебни заведения дали имат недостиг на лекарства за онкологични заболявания.

Директорите на 21 от клиниките са предоставили подписани от тях справки, информация липсва само от ИСУЛ, посочват от здравното ведомство.

Според данните проблеми с количествата от медикамента zoledronic acid е имало в 10 лечебни заведения. Шест от тях вече са решили проблема, останалите четири ще възобновят доставките си днес или утре. До момента в МЗ няма подадени сигнали от лечебните заведения за липсата на други медикаменти.

Недостигът със снабдяването на лечебните заведения със zoledronic acid е възникнал заради отказа на фирмата производител да сключи договор с МЗ. Причината за това е цената, на която министерството има право да купува медикамента. Това стана ясно в средата на април тази година, обясняват от там.

Още тогава МЗ е уведомило всички лечебни заведения за потенциалната опасност от появата на недостиг на този медикамент и ги е инструктирало да организират сами купуването му до финализирането на тръжните си процедури в края на май. Десет лечебни заведения обаче не са предприели нужните стъпки за това.

В края на март МЗ е разпределило за последен път zoledronic acid на лечебните заведения. Количеството, което те са получили, е 1000 флакона, което според потребностите през миналата година и прогнозите на експертния съвет по онкология е трябвало да стигне на лечебните заведения до средата на месец май.

Някои от тях обаче са привършили наличностите си доста по-рано - средата и края на април. Това сериозно разминаване в сроковете е причина МЗ да извърши проверка във всички 22 лечебни заведения как е изразходвана и планирана употребата на този медикамент през настоящата година. Проверките ще започнат още през следващата седмица.

Тази ситуация показва, че децентрализацията на търга за скъпоструващи медикаменти е стъпка в правилната посока. Причината е, че лечебните заведения имат по-гъвкави механизми за провеждане на процедурата, както и за осигуряване на лекарства междувременно при добро желание от тяхна страна, заявяват в заключение от министерството на Стефан Константинов.