С 1,37 лв. разполага българинът за дентална помощ месечно. Възрастното население е „обеззъбено", а малките деца масово имат кариеси. Това е мрачната картина, която родни специалисти по дентална помощ очертаха на национална кръгла маса за проблемите в сектора, проведена в парламента.

От Българския зъболекарски съюз алармираха, че по данни от 2013 г. имаме само 45 специалисти ортодонти на фона на общо 9000 стоматолози. В над 10 области в страната няма нито един специалист ортодонт или такъв по орална хирургия, стана ясно още от данните на БЗС.

В бранша се притесняват, че близо 90 % от специалистите са в пенсионна възраст. Проблем остава и това, че тригодишната специализация на зъболекарите включва откъсване от практиката. Тя е неработеща за нас, няма кой да храни семейство така. Трябва да има място за работа по време на специализацията, категорични за оралните експерти.

В презентациите си, уважени както от депутати, така и от цялото ръководство на здравното министерство, зъболекарите очертаха основните проблеми в работата си.

Проф. Милена Пенева отчете притеснителни факти за здравето на детските зъби у нас. Според нея факторите за това са слаб родителски контрол, неустановени хигиенни навици и неправилно хранене - предимно с подсладени напитки, недостатъчно млечни продукти, недостатъчно плодове и зеленчуци, както и чести похапвания предимно с въглехидрати.

Тя се похвали с 20 160 прегледани малчугани в хода на националната програма за превенция на орални заболявания, но резултатите от тези прегледи далеч не са положителни. Стана ясно, че средно почти по 4 кариеса има децата между 5 и 6 години.

На 12 години, когато зъбите трябва да са най-здрави, българските деца имат средно по три кариеса, а при пълнолетие имат почти по 6. Смолян, София и Благоевград са градовете с най-много регистрирани зъбни проблеми на малчуганите. Шампион по здрави детски зъби пък е Плевен.

Статистиката сочи, че само 8% от навършващите пълнолетие не са имали нито един кариес.

По сметки на зъболекарите пък държавният бюджет за тази година, отделен за тяхната дейност, е 120 000 000 лева, което значи по 16,47 лева на година на гражданин или по 1,37 лева за дентална помощ за месец. Зъболекарите са пресметнали, че в Холандия например на човек се падат по 175 евро годишно - ако този стандарт се достигне и у нас, това би значило годишен бюджет за стоматология от порядъка на 1,3 милиарда евро.

Здравният министър Петър Москов остана съпричастен към оплакванията на бранша и обеща, че ръководеното от него ведомство ще е съвестен партньор на денталните медици.

По думите му обаче, по 1,37 лева месечно на българин е спекулативно твърдение. Съвсем очаквано той обяви, че милиарден бюджет за дентално здраве не е реална цел. Трябва да имаме приоритети по медицински показатели, подчерта той, като се ангажира заедно с бранша да търси начин в пакета за дентална помощ да бъде включена нова, трета дейност.