80-годишна жена от Русе стана поредната жертва на телефонните измамници, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Жената се подвела на отскоро прилаганата схема на престъпниците. Те се обаждат на възрастни хора, като твърдят, че техни деца или внуци са болни от вируса АH1N1, по-познат като „свински грип". В конкретния случай жената била измамена с общо 15 500 лв.

Полицията издирва:
Иван Атанасов Димитров /31г./ и Мартен Атанасов Златев/38г./, които са с последен известен адрес в Горна Оряховица и Атанас Маринов Атанасов /29г./, с последен адрес в Беляне.

От МВР уточняват, че миналата седмица на домашния телефон на жената се обадил мъж, който тя припознала като сина си. Гласът в слушалката й обяснил, че е болен от свински грип и се лекува в „Пирогов".

После казал, че му трябват пари за ваксина срещу новия грип. Така потърпевшата и съпругът й на два пъти предали на измамниците първо 3500 лв. След като изтеглили допълнително пари от банка, дали още 12 000 лв., посочват от МВР.

В момента, в който разбрала, че е станала жертва на измама, възрастната жена сигнализирала в полицията.

При започналото разследване по случая са арестувани двама души - 40-годишният В.И. от Белене и А.И. на 50 г. от Горна Оряховица.
Двамата са задържани първо с мярка за 72 часа, а в събота съдът им е постановил постоянна мярка задържане.

От МВР посочват, че задържаните са част от престъпна група, извършила серия измами в Русенска област. Началото на разследването на престъпленията им е започнало след случая в гр. Мартен през септември. Тогава възрастна жена сложи край на живота си, след като стана ясно, че е била измамена по телефона.

По време на разследването, което се е състояло на територията на областите Велико Търново и Плевен, са установени още няколко души, помагали в дейността на задържаните. Засега трима от тях засега се укриват, полицията е задържала автомобила на единия на територията на ОД МВР - Плевен.

Разкрити са и техни познати, които са им осигурявали подслон и им съдействали да се скрият от полицията. Те също ще бъдат привлечени към наказателна отговорност, допълват от МВР.

От там посочват, че на този етап са известни още няколко случая на измами, осъществени от същата група на територията на Русенска област.

Те са извършвани под различен предлог, предимно по схемата за допуснат пътен инцидент от роднина, при който има загинал и са необходими пари за освобождаването му от ареста, а последните са по матрицата "за свински грип".

Във връзка с установените случаи на измама полицията издирва:
Иван Атанасов Димитров /31г./ и Мартен Атанасов Златев/38г./, които са с последен известен адрес в Горна Оряховица и Атанас Маринов Атанасов /29г./, с последен адрес в Беляне.

От МВР се обръщат с молба към всички, които имат информация за мъжете, да се обадят на телефони: 166, 112, 882 319 или в най-близкото управление на МВР. Анонимността им е гарантирана.