С три процента се вдига пенсионната вноска. Това обяви премиерът Борисов по време на извънредното заседание на Българския лекарски съюз.

Преди с парите за здраве са се плащали пенсии, вече трябва да отиват само за здраве, мотивира се той.

Борисов: Парите за здраве - само за здравe.
Още...

Представители на бизнеса реагираха остро на новината за вдигане пенсионната вноска.

Според Божидар Данев допълнителните пари в бюджета ще се харчат, за сметка на това вноските натоварят допълнително икономиката и това ще доведе до вторична рецесия.

По думите му „това е безумие", а правителството отстъпва пред публичния натиск, което е паническо поведение.
Тъкмо е започнала икономиката да подава глава над водата, досега бяхме с шнорхел, ще я натопим надолу, под нивото на шнорхела", посочи Данев.

Това е едно решение, което по-скоро би убило бизнеса, отколкото да реши проблемите на здравеопазването, заяви от своя страда Васил Велев от АИКБ пред сградата на Министерски съвет по време на заседание на тристранката.

Синдикати и правителство подписаха за увеличаване на вноската.
Различия обаче стопираха приемането на Кодекса за социално осигуряване и Борисов го върна за преработване
                                     Още...

Основната тема на разговора до момента беше да се увеличи разходната част на бюджета на НЗОК с над половин милиард лева, обясни Велев.

По думите му това би увеличило консолидирания бюджет. За да не се случи това, се предлага увеличение на пенсионната осигуровка с три процентни пункта от догодина.

Той посочи, че за тази година бюджетът на НЗОК е увеличен с над 400 млн. лв., а в бюджета. който се предлага за догодина има ръст от над 180 млн. лв.

Такъв ръст няма в нито една друга система, добави той.

По думите му от БЛС и от НЗОК не са обяснили как ще спрат течовете в системата и ще сложат край на злоупотребите.

Да се даде половин милиард лева за сметка на реалния бизнес, на икономика, която едва сега се възстановява, да вкараме тези пари в една не реформирана система, е едно необмислено решение, което трябва да бъде преценено, каза още той.

Нашата позиция категорично е, че не бива да се наливат половин милиард лева в система, в която има течове и не е реформирана от години.

Според Велев подобни проблеми има и в други системи и едно такова решение сега ще доведе до лавинообразни искания и в други сектори.

Велев съобщи още, че по време на срещата на Съветва за тристранно сътрудничество е било обсъдено предложението да се диференцират праговете при самоосигуряващите се. Той уточни, че вариантите за това са два - единият е да се диференцират на базата на професии, а другият - на база доходи за минал период.

От своя страна Евгени Душков от КНСБ беше категоричен: "Ние искаме парите, събрани от здравни вноски, да отиват само за здраве, а не да отиват във фискалния резерв и с тях да се оперира незнайно как."

"Чухме, че тези пари са ползвани за покриване на дупката в пенсиите", добави Душков.

Днес се каза още, че глупостта на Дянков, която подведе правителството за намаляване на пенсионната вноска, доведе до този дефицит и до ползването на парите за здраве.

Ние искаме да се върне вноската за пенсия, тоест да се увеличи и за сметка на това да няма увеличение на стажа и на възрастта за пенсиониране, добави Душков.

По думите му премиерът е изразил подкрепата си за това предложение. Не е съгласен обаче финансовият министър Дянков.