Главният прокурор Борис Велчев се обяви за промяна в Конституцията в частта, засягаща правомощията на главния прокурор.

Според него обвинител номер 1 не трябва да бъде недосегаем, както е в момента, а да е обикновен административен ръководител.

Фигурата на главния прокурор в България е изведена в положение, което, според мен, е със съмнителна логичност, посочи Велчев.

По думите му, той е едновременно административен ръководител и носи отговорност за 1700 души, върху които очевидно не може да упражни ефективен контрол.

Същевременно за всичко, което става в прокуратурата е виновен главният прокурор, подчерта Велчев.

Статутът на главния прокурор в България е такъв, че е много важно да се знае кой ще е главен прокурор и кой е главен прокурор.

Аз искам статутът на главния прокурор да бъде конституционно променен, така че да няма никакво значение кой ще е главен прокурор, допълни Велчев.

13 от магистратите, контактували с Красьо - без наказания.
                                    Още...

Според него главният прокурор трябва да е прокурор като всички останали, разбира се със своите повишени отговорности, но в никакъв случай да е недосегаем, както е в момента.

По думите му прокуратурата работи добре.

В последната година има доста знакови фигури от организираната престъпност, които са или в ареста, или са подсъдими, или имат европейска заповед за задържане, или са в затвора вече с присъди, изтъкна обвинител номер 1.

Това, което се случи в последната година срещу определен кръг неприкосновени личности, не беше нито просто, нито лесно, отбеляза още Велчев. Той добави, че е
хубаво от време на време да си припомняме тези факти.

Главният прокурор трябва да е прокурор като всички останали, разбира се със своите повишени отговорности, но в никакъв случай да е недосегаем, както е в момента.
                       Б.Велчев

Главният прокурор беше категоричен, че няма самоцелно преследване на бивши управляващи.

Той не пожела да коментира вчерашните изказвания на външния министър Румяна Желева, че през последните 100 дни прокуратурата работела много добре, а преди това нямало политическа воля за това.

Според главния прокурор прокуратурата никога не е работила в условията на комфорт.
Комфорт няма нито от законодателството, нито от условията в които работим, нито от липсата на медиен натиск, подчерта Борис Велчев.

Запитан възможно ли е да има дела и срещу настоящи управници той бе категоричен, че няма причина това да не се случи.

Главният прокурор отбеляза, че разкриването на престъпления е работа на МВР и ДАНС. Едва след това започва процесът на разследване, нещо, което е в компетенциите на прокуратурата.

Тази седмица главният прокурор няма да иска депутатски имунитети, стана ясно още от изказванията му.

Темата "Красьо" още не е изчерпана за съдебната власт, посочи Борис Велчев.
Според него няма процедурна пречка ВСС да продължи с назначенията.

Отново във връзка с плевенския бизнесмен обвинител номер 1добави, че ВСС препоръчва на магистратите да спазват хигиена на личните си контакти.