Да се твърди, че в България не е направено нищо от страна на съдебната система е неточно. Направеното сигурно може да бъде и повече, но има и свършена работа.

Би било ужасно несправедливо, ако вината и отговорността бъде поета отПлугчиева. Тя е един от последните хора, които имат вина за случилото се.

Така главният прокурор Борис Велчев коментира спрените вчера от Еврокомисията 220 млн. евро. Велчев обаче не конкретизира кой трябва да поеме вината за спрените евросредства.

„Не допускам, че има държавна институция, която да не носи вина в този процес", каза още той.

Коментар на правосъдния министър Миглена Тачева
Не приемам упреците за това, че е виновна само Темида.
                            Още...

На въпрос дали ще бъде по-ефективно разследването, ако материалите на ОЛАФ бъдат използвани като доказателства в съда, Велчев обясни, че „във всички случаи ще стане по-бързо и по-ефективно".

„Ако работата на ОЛАФ е свършена и дойде в България защо да не се възползваме от нея", обясни още главният прокурор. Той припомни, че санкциите, заложени в българското законодателство, са много по-тежки, отколкото в много европейски законодателства.

„Би било неправилно и неконструктивно да се правим, че не си даваме сметка, че и съдебната система има своя дял в това, което се случва", коментира Велчев.

Относно разследването срещу Веселин Георгиев главният прокурор съобщи, че разследването е приключило и в момента тече процедура на предявяване.

За доклада на KPMG Велчев обясни, че в момента се води разследване по 12 случая, по които е образувано досъдебно производство още през лятото. Това „не са прости и лесни разследвания, понякога отнема много време", допълни той.