Две досъдебни производства е образувала прокуратурата по повод тежката верижна катастрофа на АМ "Струма", при която загина 1 човек, а 14 бяха ранени.

Едното досъдебно производство е за причиняване на средни и тежки телесни наранявания на повече от едно лице.

Второто производство в прокуратурата е съставено за причиняване на смърт по непредпазливост, информира БНР.

Верижна катастрофа с над 20 коли и жертва край Сандански
Обновена

Верижна катастрофа с над 20 коли и жертва край Сандански

Изпратени са линейки и пожарни от цялата област

Припомняме, общо 28 автомобила се удариха тази сутрин на АМ "Струма" при Сандански вследствие на гъста мъгла.
Ранените са настанени в столични болнични заведения, като 4 души от тях са с тежки травми.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че информацията за тежката катастрофа стигнала веднага го Цацаров, който се намира в чужбина. Въпреки това той наредил разследването да се поеме от Националната следствена служба.

"В момента тук има 10 следователи, които с помощта на технически помощници и мобилни лаборатории извършват към този час оглед на местопроизшествието, включително и с помощта на дрон. Колегите са създали необходимата организация, Окръжната прокуратура наблюдава разследването за причиняване на транспортното произшествие, завършило със смърт, като се разпитват и свидетели-очевидци на инцидента и всички онези участници в този инцидент, които са в състояние в момента да говорят", каза Арнаудова.

По думите ѝ първоначалните данни, които са основно по свидетелски показания, сочат, че най-вероятна причина за тежкото произшествие е много гъста мъгла, "която вероятно е станала причина за намаляването или рязкото спиране, или по скоро невъзможност за спиране и последвалите катастрофи".

13 души са ранените във верижната катастрофа до Сандански
Обновена

13 души са ранените във верижната катастрофа до Сандански

"Пирогов" и ВМА са в готовност да приемат пациенти