Софийският градски съд оправда изцяло бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев по второто дело за длъжностно присвояване с цел облага.

Припомняме, Георгиев, придобил известност като Батко, бе обвинен за длъжностно присвояване на близо 100 000 лв. от сключването на договори с 5 дружества. Основна част от договорите са за изследване на обществените нагласи на хората по отношение на водената от фонда политика.

Обвиняеми по делото бяха още Радослав Колев, председател на студентско читалище "Св. Георги" - Пловдив, и Емилия Попова, шеф на сдружение за "Регионално и европейско развитие на Карлово" и фондация "Евридика 98", с които са сключени няколко договора.

Колев и Попова обаче се отърваха от висенето на подсъдимата скамейка поради изтекла давност за преследване.

Съдия Пенка Велинова, председател на съдебния състав, обяви, че Георгиев не е превишил правата си, сключвайки договорите. Затова той бе признат за невиновен в това, че в периода 28 февруари 2006 г. до 26 май 2006 г. в качеството си на изпълнителен директор в Изпълнителна агенция „Пътища" е сключил договори с пет дружества за проучване на обществените нагласи относно политиката на пътния фонд.

Според обвинението Георгиев е извършил престъпление по служба с цел облага, а въпросните договори били на стойност близо 100 000 лева.

Решението на съда подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок. С оглед на постановената оправдателна присъда, магистратите измениха и мярката на Георгиев - от парична гаранция в размер на 5000 лв. тя бе отменена изцяло.

Законът при оправдателна присъда дава две възможности по отношение на мерките, а именно или да бъде отменена изцяло, или да бъде заменена с най-ниската, която е подписка.

Съдия Пенка Велинова обаче подчерта, че Георгиев е демонстрирал изрядно процесуално поведение, като не е ставал причина за отлагане на делото.

Мярката на Георгиев подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Прокуратурата бе поискала за него три години условна присъда с пет години изпитателен срок.

На 30 април Софийският градски съд призна за невинен Георгиев по друго дело, придобило известност като „Батко и братко".