Веселин Пенгезов остава съдия в Софийския апелативен съд (САС), съобщи Правен свят, позовавайки се на днешното решение на съдия Снежина Колева от Софийския градски съд (СГС). Съдията отказа да уважи искането на прокуратурата за отстраняване на Пенгезов, който е и бивш шеф на САС.

Искането на държавното обвинение е свързано с делото срещу Пенгезов за присвояване на пари от програма ОПАК по проект, спечелен преди 8 години от Военно-апелативния съд (ВоАС).

Преди седмица и ВСС възстановиха Пенгезов като съдия.

Веселин Пенгезов е възстановен като съдия в Софийския апелативен съд

Веселин Пенгезов е възстановен като съдия в Софийския апелативен съд

Решението е три месеца след като той поиска да бъде върнат на работа

През 2014 от прокуратурата повдигнаха четири обвинения на Пенгезов. През 2015 година делото тръгна в СГС, а година по-късно - ноември 2016 година Висшият съдебен съвет възстанови Пенгезов като съдия в САС, след като две години той беше временно отстранен по чл. 230, ал.2 от ЗСВ. С промените в Закона за съдебната власт от лятото на тази година това законово основание отпадна от разпоредбата и така Съдийската колегия бе задължена да го върне на работа.

От прокуратурата поискаха отстраняването му, позовавайки се на НПК, като един от основните аргументи бе, че Пенгезов можел да повлияе на важен свидетел, който все още не е разпитан в процеса за присвояване на пари от ОПАК. От своя страна, защитата на Пенгезов изтъкна, че вече един месец той е възстановен и няма основание да се иска отстраняването му отново и то за престъпление от преди 8 години.

Нови прокурори поемат делото срещу Веселин Пенгезов

Нови прокурори поемат делото срещу Веселин Пенгезов

Трябвало да са от Софийската градска прокуратура

Относно мотивите на прокуратурата, адвокатите подчертаха, че списъкът със свидетелите по делото е изготвен от държавното обвинение. Прокуратурата била виновна, че е сложила този важен свидетел в края му. Защитата посочи още, че Пенгезов не е обвинен за действия, които е извършил като съдия, а като административен ръководител, какъвто в момента не е.

"Сега е редови съдия и няма основания да се упражнява репресия срещу него, защото нарушил ЗСВ като административен ръководител", заявиха адвокатите. Освен това Пенгезов е излязъл в отпуск след връщането си в съда.

Възстановиха Веселин Пенгезов на поста му

Възстановиха Веселин Пенгезов на поста му

Той беше освободен от заемания пост през януари тази година

Подсъдими по това са и Петър Петков, който бе председател на Военно-апелативния съд, бившият зам.-шеф на ВоАС Владимир Димитров, изпълнителният директор на фирма "Атлас Консултинг" Атина Мавридис, Петя Гергова, която беше пресаташе на ВоАС, Людмил Симеонов и Крум Симеонов - баща и син, изпълнители по проекта.

Подсъдима по делото беше и бившата шефка на кабинета на експремиера Пламен Орешарски - Мария Дивизиева. В края на ноември обаче съдът прекрати делото срещу нея заради изтекла абсолютна давност.

Дивизиева беше обвинена, че като помагач умишлено е улеснила полковник Петър Петков да предостави неверни сведения пред Дирекция "ОПАК". Държавното обвинение твърдеше, че Дивизиева е подпомогнала шефа на ВоАС със съвети, разяснения и обещание да помогне на по-късен етап.

Повдигнатото ѝ обвинение беше по чл. 248а, ал. 3 от НК, който обаче към май 2009 г., за който период тя е обвинена, предвиждаше до 3 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лева. Тъй като абсолютна давност в случая е седем години и половина, тя изтече на 15 ноември.