През последните години зачестиха случаите и нотификациите към България от различни държави за животни с неизяснен здравен статус и фалшиви документи. Това обсъдиха Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Българския Ветеринарен Съюз (БВС) по време на среща с нелегалното транспортиране на домашни любимци.

Установява се, че все по-често ветеринарни лекари, членуващи в БВС, издават паспорти на нелегално транспортирани в и извън България домашни любимци с неизяснен здравен статус и произход. Това се случва след искане от страна на собствениците, в голям процент от случаите, без да осъзнават, че това е в нарушение на законовите изисквания.

В допълнение при контрола, осъществяван от БАБХ става ясно, че една част от регистрираните ветеринарни лекари (РВЛ) не въвеждат данни за идентифицираните и регистрирани от тях домашни любимци в информационната система на БАБХ ВетИС, което също е нарушение на законодателството. От Агенцията настояват за изработване на механизми за контрол и начини за предотвратяване на нелегалната търговия и издаването на фалшиви здравни документи, освен осъществявания от БАБХ. Според контролния орган, структурата на БВС трябва да изработи наказателни механизми спрямо ветеринарните лекари, които с подобни действия нарушават Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Проследим ли е трафикът с кучета?

Проследим ли е трафикът с кучета?

Кой се занимава с разследване на трафика на кучета и животни?

Според БАБХ, ветеринарните лекари, които трябва да извършват Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България са недостатъчно и липсва приемственост към младите завършващи лекари. В някои области на страната, регистрираните ветеринарни лекари имат сключени договори за обслужване на животновъдни обекти с голям брой животни, които физически е невъзможно да бъдат прегледани и обгрижени от един лекар. Агенцията приканва БВС да се самосезира и да преразгледа работата на лекари, които декларират прегледи в много на брой животновъдни обекти, които реално няма как да бъдат обхванати.

В резултат на срещата, БАБХ и БВС се договориха за разработването на механизми и процедури, които да бъдат прилагани в бъдеще при извършването на съвместните проверки на получени нотификации и сигнали.

Източна Европа – огнище на трафика на кучета

Източна Европа – огнище на трафика на кучета

Има и случаи, в които документите са истински, но са издадени некоректно