Националният съд в Мадрид остави за постоянно в ареста Ветко и Маринела Арабаджиеви. Това съобщи bTV, позовавайки се на националния представител на България в прокурорската мрежа Евроджъст Иванка Которова,

Семейство Арабаджиеви не са поискали доброволно да бъдат върнати в България. 

Така те ще останат в ареста, докато не се насрочи дата за разглеждане на искането за екстрадиция им у нас, обясняват от прокуратурата.

Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, това може да отнеме около 2 месеца.

Арабаджиеви арестувани в Кабрера де Мар

Арабаджиеви арестувани в Кабрера де Мар

Българинът, в чийто дом са арестувани, се издирва от швейцарските власти

Припомняме, те са обвинени в участие в организирана престъпна група и пране на пари.

Двамата бяха задържани в Испания, където по-късно стана ясно, че са се укривали в къщата на Георги Семерджиев в Кабрера де Мар, в близост до Барселона. 

Ветко и Маринела бяха пуснати за издирвани от Интерпол с червена бюлетина на 19 декември 2018 г. Те се издирват и с Европейска заповед за арест (ЕЗА).

На 31 август бе извършена специализирана акция в офисите на хотел "Маринела" в София и хотел "Марица" в Пловдив, които са собственост на Арабаджиеви. Тогава бяха открити над 10 милиона лева кеш, а както се изрази зам.-главният прокурор Иван Гешев, парите излизали от всякъде, от куфари, касетки. За преброяването на парите се наложи да бъде броячна машина от БНБ. По-късно беше задържан и сина на Арабаджиеви - Вълчо Арабаджиев, който е с мярка за неотклонение постоянен арест.

На 20 септември Гешев заяви, че цялото имущество на Арабаджиеви е запорирано.

В Испания гледат мерките на Арабаджиеви

В Испания гледат мерките на Арабаджиеви

Спецсъдът в Барселона следва да реши за екстрадицията им у нас

На 11 септември на заседание на Апелативния специализиран съд адвокат Илиян Василев  заяви, че семейство Арабаджиеви ще се върнат добволно у нас до дни. 

На 20 септември заместник-главният прокурор Иван Гешев обяви, че разследването върви на пълни обороти, като според него Арабаджиеви изчаквали да видят с какви доказателстваразполага държавното обвинение.

До дни Арабаджиеви се връщат

До дни Арабаджиеви се връщат

Това съобщи адвокат Илиян Василев