Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС) потвърдиха 4 г. затвор за Николай Филипов, причинил смъртта на двама души докато шофирал кола на летище "Бършен" край Сливен, съобщиха от ВКС. Решението не подлежи на обжалване.

На 27 май 2019 г. във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наказанието.

Двама младежи загинаха при гонка

Двама младежи загинаха при гонка

Инцидент на летище "Бършен" край Сливен

Инцидентът е станал на 21 февруари 2016 г. на летище "Бършен". Тогава Филипов шофирал със скорост от 149 км/ч. при разрешена за лек автомобил скорост на движение извън населено място от 90 км/ч. По непредпазливост причинил смъртта на двама и средна телесна повреда на трети. Осъден е на 4 години затвор и му е отнета книжката за срок от 4 години.

Делото във ВКС е по касационни жалби на подсъдимия Николай Филипов и на частните обвинители и граждански ищци срещу присъдата на Апелативен съд - Бургас.

Прокуратурата разследва автогонка, убила двама на летището „Бършен”

Прокуратурата разследва автогонка, убила двама на летището „Бършен”

Според полицаите катастрофата е станала по време на дрифтове

На първа инстанция - окръжeн съд в Сливен Филипов с присъдата по н.о.х.д. № 520/2017 г. е осъден на четири години затвор и заплащане на по 200 000 лева на гражданските ищци Р. Д. и С. Д.

Тричленният състав на ВКС пише в мотивите си, че фактите по делото са правилно установени, проведеното въззивно и първоинстанционно производства са протекли при спазване на процесуалните правила.

Според ВКС касационната жалба на подсъдимия е неоснователна, тъй като въззивната инстанция е изложила достатъчно аргументи в подкрепа на своето решение.

Относно спора за мястото на катастрофата от ВКС са категорични, че след като на бившата летищна писта не е предвидено друго (предназначение) от общинската администрация или от ползвателите на имота, то единственият и закономерен извод е, че при ползване, санкционирано или не, се прилагат правилата за движение по пътищата.

Според тричленния състав на ВКС е безспорно, че мястото на инцидента не представлява населено място по смисъла на § 6, т. 49 от ЗДвП и от това обстоятелство се прави извод, че за пътните превозни средства от категория "В" максимално допустимата скорост е от 90 км/ч., с каквато следва да се движат извън тези места, пишат от съда.

Според магистратите са неоснователни и твърденията за явна несправедливост на наложеното наказание, което е към минимума на подобни присъди. Те са категорични, че наказанието трябва да се изтърпи ефективно, за да се изпълнят целите на закона.

Подсъдимият се е проявявал като не твърде дисциплиниран водач, избраната от него скорост има решаващо значение за настъпване на този толкова тежък резултат. Поведението на провинения може да бъде коригирано само чрез изтърпяване на наказанието, смятат съдиите. Според тях така се гарантира и превенция.

С Решение № 62/15.05.2019 г. по наказателно дело № 83/2019 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила присъда № 147/22.10.2018 г. по в.н.о.х.д. № 186/2018 г. на Апелативен съд - Бургас.