ВКС възобнови частично производството по делото за двойното убийство край река Камчия през 2007 г., съобщиха от Върховния касационен съд.

Това стана с Решение № 136/22.06.2017 г. по наказателно дело № 473/2017 г. петчленен състав на ВКС възобнови наказателното производство по н.д. № 107/2016 г. на ВКС. То е само в частта за подсъдимия Николай Николов. 

Съдът приспада времето, през което подсъдимият Николов е бил с мярка за неотклонение "домашен арест" в периода от 25 март 2008 г. до 08 декември 2008 г., като зачита един ден "домашен арест" за един ден "лишаване от свобода". В останалата част ВКС оставя искането за възобновяване без уважение. Решението е окончателно.

Хванаха последните двама, отговорни за жестоко двойно убийство

Хванаха последните двама, отговорни за жестоко двойно убийство

Обявените за общодържавно издирване

Производството пред ВКС е образувано по искане от главния прокурор Сотир Цацаров за отмяна на присъдата, в частта, където подсъдимите Николай Николов и Ганислав Начев са признати за невиновни и оправдани по повдигнатото им обвинение за убийство на повече от едно лице по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост.
В същата присъда подсъдимите Мартин Стоименов и Илчо Адамов са оправдани в това да са извършили престъплението в съучастие с Начев и Николов.

Случаят е от 16 април 2007 година и е описан в наказателно дело № 458/2009 г. на Варненския окръжен съд. Тогава Николов, Начев, Стоименов и Адамов са признати за виновни за отвличане и убийство на Венцислав Евтимов и Димитринка Пекова в землището на село Круша, област Варна.

Подсъдимите в съучастие помежду си (Николов като подбудител и помагач, а Стоименов, Адамов и Начев - като съизвършители), умишлено умъртвили Венцислав Евтимов и Димитринка Пекова, по особено мъчителен начин. Присъдата е потвърдена от Апелативен съд - Варна.

Главният прокурор е направил и искане за връщане на делото за ново разглеждане от друг съдебен състав и за изменение на решението по в.н.о.х.д. № 141/2015 г. на Апелативен съд - Варна в частта, с която е приспаднато времето, през което подсъдимият Николов е бил с мярка за неотклонение "домашен арест" от 25.03.2008 г. до 08.12.2008 г., като се зачете един ден "домашен арест" за един ден "лишаване от свобода".

С окончателна присъда (№ 156/23.06.2016 г. по н.д. № 107/2016 г.) на тричленен състав на ВКС подсъдимите Николов и Начев са признати за невинни по обвиненията за убийство и са осъдени на наказание "лишаване от свобода" за срок от по 18 г. за отвличане. Съдът оставя в сила въззивното решение в останалата му част.

На всеки от подсъдимите Стоименов и Адамов за отвличане и за убийство е определено по едно общо наказание в размер на 18 г. лишаване от свобода, което е увеличено с две години.

Според "Варна24" това убийство е наказание срещу бизнесмени, които вземат капаро срещу обещания. Бившият военен Венцеслав Евтимов, 48 г., от София, и неговата близка приятелка Димитринка Пекова, на 27 г., сключили сделка с рециклираща компания във Варна.